Δυο γαλαξίες συγκρούονται στη νέα εικόνα από το τηλεσκόπιο James Webb

Συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τα πανίσχυρα "μάτια" του JWST
10 Αυγούστου 2022 14:06
Δυο γαλαξίες συγκρούονται στη νέα εικόνα από το τηλεσκόπιο James Webb

Είναι κλισέ πλέον να λέμε ότι κάθε φωτογραφία του τηλεσκοπίου James Webb εντυπωσιάζει, όμως είναι η αλήθεια. Η ομάδα του πανίσχυρου τηλεσκοπίου της NASA δημοσίευσε μια νέα φωτογραφία που αποκαλύπτει τη σύγκρουση δύο τεράστιων γαλαξιών μεταξύ τους

Η κοσμική αυτή σύγκρουση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι τόσο ισχυρή που φαίνονται σπίθες να ξεπετάγονται από τους γαλαξίες την ώρα της σύγκρουσής τους, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κανένας τους δεν έχει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του.

Οι περισσότεροι γαλαξίες έχουν μια ενεργή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο τους. Ο δικός μας Γαλαξίας μας έχει, και έχουμε μάλιστα καταγράψει μια εικόνα αυτής της μαύρης τρύπας στο παρελθόν. Όταν δύο γαλαξίες συγκρούονται, οι αστρονόμοι αναμένουν ότι οι μαύρες τρύπες στο κέντρο κάθε γαλαξία θα είναι ιδιαίτερα ενεργές. Αυτό γίνεται επειδή αυτού του είδους το συμβάν αποσπά τεράστιες ροές υλικού από κάθε γαλαξία.

Δείτε τη φωτογραφία: 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του New Scientist, το ζεύγος των γαλαξιών, ονόματι IC 1623 ή VV 114, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 275 εκατομμυρίων ετών φωτός, προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Κήτους. Ο Lee Armus στο Caltech και οι συνάδελφοί του τους παρατήρησαν με το τηλεσκόπιο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για τον εντοπισμό τεσσάρων σχετικά κοντινών 'συγχωνεύσεων" γαλαξιών.

Η προηγούμενη φωτογραφία που δημοσίευσε η ομάδα του JWST ήταν αυτή του γαλαξία Cartwheel, ο οποίος δημιουργήθηκε από μια τέτοια σύγκρουση.