Το JWST τηλεσκόπιο της NASA μάς χάρισε μια ανεπανάληπτη φωτογραφία του Ουρανού

Ο πλανήτης όπως δεν έχουμε ξαναδεί!
19 Δεκεμβρίου 2023 09:21
Το JWST τηλεσκόπιο της NASA μάς χάρισε μια ανεπανάληπτη φωτογραφία του Ουρανού

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA κατέγραψε μια μοναδική και πανέμορφη υπέρυθρη εικόνα του Ουρανού, αναδεικνύοντας τους ζωντανούς δακτυλίους και τη δυναμική ατμόσφαιρα του πλανήτη. Η εικόνα αυτή ακολουθεί την εκπληκτική λήψη του Ποσειδώνα πέρυσι και μας υπενθυμίζει τις απίστευτες δυνατότητες του JWST στην παρατήρηση μακρινών ουράνιων σωμάτων.

Η φωτογραφία του Ουρανού λήφθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2023 και παρουσιάζει τον πλανήτη υπό νέο φως, όντας αρκετά διαφορετική από τις εικόνες που είχαν ληφθεί από το διαστημικό σκάφος Voyager 2 τη δεκαετία του 1980.

Σε αυτή την ολοκαίνουργια εικόνα, ο Ουρανός εμφανίζεται με μια μπλε απόχρωση, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι η φωτογραφία δημιουργήθηκε με συνδυασμό δεδομένων από το σύντομο και το μεγάλο exposure των καμερών του JWST. Αλλιώς η φωτογραφία δε θα ήταν δυνατόν να τραβηχτεί, εξαιτίας της πολύ γρήγορης περιστροφής αυτού του γίγαντα αερίων.

Η φωτογραφία αποτυπώνει το εποχιακό βόρειο πολικό κάλυμμα του Ουρανού, το οποίο είναι περισσότερο ορατό σε αυτές τις εικόνες από ό,τι σε προηγούμενες. Παράλληλα, αξιοσημείωτες είναι και οι αρκετές φωτεινές καταιγίδες. Αυτές οι καταιγίδες μπορεί να επηρεάζονται από έναν συνδυασμό εποχιακών και μετεωρολογικών επιδράσεων, με το πολικό κάλυμμα να γίνεται πιο εμφανές καθώς ο πόλος του πλανήτη αρχίζει να στρέφεται προς τον Ήλιο. Για την ιστορία, ο Ουρανός είναι γνωστός για τη μοναδική περιστροφή του στο πλάι, σχεδόν σε γωνία 90 μοιρών από το επίπεδο της τροχιάς του, που οδηγεί σε ακραίες εποχιακές αλλαγές.

Η ευαισθησία του JWST επέτρεψε παράλληλα την καταγραφή των αμυδρών εσωτερικών και εξωτερικών δακτυλίων του Ουρανού, συμπεριλαμβανομένου του δυσδιάκριτου δακτυλίου Ζήτα. Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας στην παρατήρηση των δακτυλίων του Ουρανού έχει επιτευχθεί μόνο από το διαστημικό σκάφος Voyager 2 το 1986 και το παρατηρητήριο Keck, με προηγμένα προσαρμοστικά οπτικά συστήματα. Η εικόνα περιλαμβάνει επίσης εννέα από τα 27 γνωστά φεγγάρια του Ουρανού, αναδεικνύοντας την ικανότητα του τηλεσκοπίου να καταγράφει τόσο μακρινά και αχνά ουράνια σώματα.

Μπορείτε να δείτε την εν λόγω εικόνα παρακάτω τόσο σε μακρινό όσο και σε κοντινό πλάνο: