Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη μαύρη τρύπα και είναι κολοσσιαία σε μέγεθος

Οι επιστήμονες την εντόπισαν χάρις το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb
08 Νοεμβρίου 2023 16:50
Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη μαύρη τρύπα και είναι κολοσσιαία σε μέγεθος

Επιστήμονες ανακάλυψαν την αρχαιότερη μαύρη τρύπα που παρατηρήθηκε ποτέ χάρις το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb και το παρατηρητήριο Chandra X-Ray της NASA. 

Πρόκειται για μία κολοσσιαίου μεγέθους υπερμεγέθη μαύρη τρύπα ηλικίας 13.2 δισεκατομμυρίων ετών, η οποία είναι 10 φορές μεγαλύτερη από τον γαλαξία μας, που αποκαλούμε Milky Way. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η νεοανακαλυφθείσα μαύρη τρύπα σχηματίστηκε μόλις 470 εκατομμύρια χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang). 

Οι επιστημονικές ομάδες του JWST και του Chandra X-Ray Observatory της NASA δούλευαν πυρετωδώς εδώ και ένα χρόνο μαζί για να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψή τους, η οποία επιβεβαιώνει παράλληλα την πεποίθηση τους ότι οι υπερμεγέθης μαύρες τρύπες υπήρχαν από την απαρχή του σύμπαντος. 

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι το βάρος της είναι από 10 έως 100% της μάζας όλων των άστρων του γαλαξία της, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα, Akos Bogdan του Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. "Είναι απλά πολύ νωρίς στο σύμπαν για να είναι ένα τέτοιο μεγαθήριο", δήλωσε ο Priyamvada Natarajan του Πανεπιστημίου Yale, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. "Είναι εκπληκτικό το πώς αυτό το πράγμα κάθεται ήδη στη θέση του με τον γαλαξία του τόσο νωρίς στο σύμπαν".

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γιγαντιαία μαύρη τρύπα δημιουργήθηκε όταν νέφη αερίου του ενός γαλαξία συγκρούστηκαν σε έναν άλλο γειτονικό γαλαξία με αστέρια.