Ταξιδέψτε στις απαρχές του σύμπαντος με αυτό το υπνωτιστικό video του James Webb

Δείτε 5.000 γαλαξίες!
26 Ιουλίου 2023 09:36
Ταξιδέψτε στις απαρχές του σύμπαντος με αυτό το υπνωτιστικό video του James Webb

Ένα νέο video που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA από το James Webb Space Telescope, μας δίνει την αίσθηση ενός απίθανου ταξιδιού στις απαρχές του σύμπαντος, βλέποντας πώς αλλάζουν οι γαλαξίες στο πέρασμα της ιστορίας. Η έρευνα αφορά το Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS), το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη του σύμπαντος και οι παρατηρήσεις του JWST επικεντρώνονται σε ένα μικρό τμήμα το οποίο περιλαμβάνει 5.000 γαλαξίες.

Στόχος, να φτάσουμε στο τέλος αυτού του “ταξιδιού” σε μία μικρή κόκκινη μάζα, η οποία είναι ο γαλαξίας Maisie. Ο γαλαξίας αυτός είναι ένας από τους αρχαιότερους που έχουμε παρατηρήσει και εκτιμάται πως σχηματίστηκε μόλις 390 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.

Η συγκεκριμένη απεικόνιση μας πάει πίσω στο χρόνο, βλέποντας πώς αλλάζουν οι γαλαξίες με το πέρασμά του.

Η παρατήρηση ξεπερνά τις προσδοκίες μας. Και μόνο ο αριθμός των γαλαξιών που βρίσκουμε στο πρώιμο σύμπαν είναι στο ανώτερο επίπεδο των προβλέψεών μας. – Steven Finkelstein, University of Texas

Στη 3D απεικόνιση που μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω λοιπόν, κάθε δευτερόλεπτο αντιστοιχεί σε ταξίδι 200 εκατομμυρίων ετών φωτός στα δεδομένα. 200 εκατομμύρια έτη φωτός στο παρελθόν. Το video καταλήγει στο γαλαξία Maisie ο οποίος δημιουργήθηκε πριν 13.4 δισεκατομμύρια χρόνια.