Το James Webb γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια με μία εικόνα - Κατεβάστε τη σε πλήρη ανάλυση

Κατέγραψε ένα εντυπωσιακό φαινόμενο
18 Ιουλίου 2023 11:16
Το James Webb γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια με μία εικόνα - Κατεβάστε τη σε πλήρη ανάλυση

Το James Webb Space Telescope συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας και η NASA για να γιορτάσει το γεγονός, έδωσε στη δημοσιότητα μία εικόνα που κατέγραψε το JWST, η οποία απεικονίζει μία περιοχή που γεννιούνται αστέρια στο νεφέλωμα Rho Ophiuchi.

Μέσα σε ένα μόλις έτος, το JWST έχει αλλάξει την κατανόησή μας για το σύμπαν, συλλαμβάνοντας φως από τις πιο μακρινές γωνιές του σύμπαντος. Κάθε εικόνα του αντιπροσωπεύει μία νέα ανακάλυψη, κάνοντας τους επιστήμονες να απαντούν σε ερωτήματα ετών αλλά και να δημιουργούν νέα ερωτήματα.

Η συγκεκριμένη εικόνα αποκαλύπτει περίπου 50 νεαρά άστρα, όλα παρόμοια σε μέγεθος με τον Ήλιο μας ή μικρότερα, περικυκλωμένα από πυκνά νέφη σκόνης όπου σχηματίζονται οι πρωτοαστέρες. Τεράστιοι πίδακες μοριακού υδρογόνου κυριαρχούν στην εικόνα, ξεπηδώντας οριζόντια και κάθετα όταν τα άστρα απελευθερώνονται από την κοσμική σκόνη που τα περιβάλλει.

Οι εκπληκτικές δυνατότητες του JWST έχουν επιβεβαιώσει τις αποστάσεις των πιο μακρινών γαλαξιών, έχουν εντοπίσει τις αρχαιότερες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, έχουν ερευνήσει τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών με ακρίβεια χωρίς προηγούμενο και αποκάλυψαν τη χημική σύσταση πρωτοπλανητικών δίσκων. Το JWST στράφηκε και στο δικό μας Ηλιακό σύστημα, συγκρίνοντας τους αέριους γίγαντες με τους δορυφόρους τους και ρίχνοντας φως στην προέλευση της Γης.

Όλα αυτά μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Ο δεύτερος χρόνος φαντάζει ακόμα πιο εντυπωσιακός και η αποστολή του βρίσκεται ακόμα στην αρχή, με ανακαλύψεις που ούτε καν φανταζόμαστε ακόμα.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εικόνα του JWST με ανάλυση 2000x1873 pixels από αυτό το link.