Επιστήμονες αναβίωσαν όργανα από νεκρά γουρούνια

Τεράστια η δυναμική αυτής της τεχνολογίας
04 Αυγούστου 2022 11:11
Επιστήμονες αναβίωσαν όργανα από νεκρά γουρούνια

Επιστήμονες του Yale University κατάφεραν να επαναφέρουν σε λειτουργία κύτταρα οργάνων χοίρων, οι οποίοι είχαν πεθάνει πριν μερικές ώρες. Στα θηλαστικά, το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα όργανα του σώματος και στα κύτταρα. Αν η ροή σταματήσει, τα κύτταρα πεθαίνουν και τα όργανα ακολουθούν. Ωστόσο το νέο επίτευγμα δείχνει πως ο θάνατος μπορεί να επιβραδυνθεί σε όργανα και κύτταρα τα οποία αφαιρούνται από το σώμα, εξασφαλίζοντας πολύτιμο χρόνο για μεταμόσχευση οργάνων.

Οι επιστήμονες ανάμιξαν το αίμα του ζώου με μία τεχνητή ουσία, ένα διάλυμα που περιέχει αντιφλεγμονώδη, αναστολείς νεύρων, θρεπτικά συστατικά και φάρμακα που καταπολεμούν το θάνατο των κυττάρων.

Έπειτα σύνδεσαν τα όργανα σε ένα μηχάνημα που δημιουργεί ροή υγρού και μιμείται το χτύπο της καρδιάς, οξυγονώνοντας το υγρό, ενώ τα φάρμακα απέτρεπαν το σχηματισμό θρόμβων. Ο συνδυασμός μηχανήματος και υγρού ονομάστηκε OrganEx. Δοκιμάστηκε στους χοίρους άμεσα, μία ώρα και εφτά ώρες μετά την καρδιακή ανακοπή. Διατηρώντας τα όργανα σε θερμοκρασία σώματος, οι ιστοί συνέχισαν να τρέφονται και παράγουν απόβλητα με ελεγχόμενο ρυθμό. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 100 χοίροι.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού το OrganEx κατάφερε να διατηρήσει την ακεραιότητα των ιστών, να μειώσει το θάνατο των κυττάρων, να αναβιώσει ορισμένες μοριακές και κυτταρικές διεργασίες σε ένα εύρος ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, το συκώτι και τα νεφρά.

Η έρευνα απέχει πολύ καιρό ακόμα από δοκιμές σε ανθρώπους. Αν τα καταφέρουν όμως, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, καθώς θα μπορούν να επιμηκύνουν σημαντικά τη ζωτικότητα ενός οργάνου για να μπορέσει να μεταμοσχευθεί, αφού θα μπορούν να συλλέξουν υγιή όργανα πολύ μετά την ώρα θανάτου. Με τη σειρά του αυτό θα κάνει ευρέως διαθέσιμες τις μεταμοσχεύσεις, σώζοντας πολλές ζωές.

Επιπλέον, η τεχνολογία αυτή ίσως να μπορέσει να περιορίσει τη ζημιά σε τραυματισμένα όργανα μετά από καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.