Ανεξέλεγκτος κινεζικός πύραυλος θα πέσει στη Γη την Κυριακή

Τα μάτια στον ουρανό
29 Ιουλίου 2022 10:27
Ανεξέλεγκτος κινεζικός πύραυλος θα πέσει στη Γη την Κυριακή

Πριν λίγες μέρες η Κίνα εκτόξευσε επιτυχώς το δεύτερο κομμάτι του διαστημικού σταθμού της. Ο τεράστιος πύραυλος Long March 5B των 53 μέτρων και 23 τόνων που το μετέφερε όμως, αναμένεται να κάνει την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα την Κυριακή και κατά πάσα πιθανότητα δε θα καεί ολόκληρος. Κάποια κομμάτια του θα φτάσουν στο έδαφος και εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 4-9 τόνους υλικών.

Εξαιτίας της ανεξέλεγκτης φύσης της επανεισόδου, υπάρχει μία μη μηδενική πιθανότητα να πέσουν τα συντρίμμια σε κατοικημένη περιοχή – πάνω από το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κάτω από τα πιθανά σημεία σύγκρουσης. Μία επανείσοδος αυτού του μεγέθους δε θα καεί στην ατμόσφαιρα της Γης και ο γενικός κανόνας είναι πως το 20-40% της μάζας του αντικειμένου θα φτάσει στο έδαφος, αν και εξαρτάται και από το σχεδιασμό του. – Aerospace Corporation

Τα καλά νέα είναι πως οι πιθανότητες να προκαλέσει ζημιές σε κατοικημένες περιοχές είναι πολύ μικρές. Τα κακά νέα είναι πως δε γνωρίζουμε με ακρίβεια πού θα πέσει. Οι αστρονόμοι το παρακολουθούν και η ζώνη πτώσης φαίνεται στην εικόνα παραπάνω. Οι κίτρινες και μπλε γραμμές δείχνουν την πιθανή περιοχή της επανεισόδου.

Μιλώντας και με αριθμούς, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για πιθανότητες τραυματισμού ή θανάτου από το συγκεκριμένο πύραυλο, μόλις μία στο τρισεκατομμύριο. Για χάρη σύγκρισης να πούμε πως η πιθανότητα να μας χτυπήσει κεραυνός είναι 80.000 φορές μεγαλύτερη.

Να θυμίσουμε πως ένα παρόμοιο σενάριο έλαβε χώρα το 2020, πάλι με πύραυλο ο οποίος έπεσε κοντά στην Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική, στέλνοντας συντρίμμια σε χωριά, ευτυχώς χωρίς σημαντικές ζημιές και χωρίς να τραυματιστεί κανείς.