Το τέρας του Λοχ Νες "υπήρξε" αλλά όχι όπως νομίζατε χάρη σε νέα ανακάλυψη

Το "τέρας" μάλλον ήταν ένα είδος δεινοσαύρου
28 Ιουλίου 2022 16:09
Το τέρας του Λοχ Νες "υπήρξε" αλλά όχι όπως νομίζατε χάρη σε νέα ανακάλυψη

Η ύπαρξη του τέρατος του Loch Ness είναι ένας από τους διασημότερους αστικούς μύθους του κόσμου, που προέρχεται από την λίμνη του Λοχ Νες στην Σκωτία. Έχουν υπάρξει αναρίθμητες θεάσεις αυτού του μυστηριώδους πλάσματος ανά τις δεκαετίες αλλά ίσως τελικά το "τέρας" να μην είναι όπως φαίνεται και να υπάρχει μια πιο λογική και προσγειωμένη εξήγηση για αυτό. 

Μια νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Bath στην Μ. Βρετανία υποστηρίζουν πως "υπήρξε" το τέρας του Λοχ Νες μόνο που ίσως να ήταν ένας πλησιόσαυρος. Η ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψη μικρά απολιθώματα πλησιοσαύρων σε ένα ποτάμιο σύστημα ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών που τώρα είναι η έρημος Σαχάρα στο Μαρόκο. 

Τα εν λόγω απολιθώματα περιλαμβάνουν οστά και δόντια από ενήλικους πλησιόσαυρους μήκους τριών μέτρων και ένα οστό βραχίονα από μωρό μήκους 1.5 μέτρου. Υπονοείται λοιπόν ότι τα πλάσματα αυτά ζούσαν και τρέφονταν δίπλα σε γλυκό νερό, όπου ζούσαν βάτραχοι, κροκόδειλοι, χελώνες, ψάρια και οι τεράστιοι υδρόβιοί Σπινόσαυροι.

Έτσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι πλησιόσαυροι είχαν προσαρμοστεί να αντέχουν το γλυκό νερό, πιθανώς περνώντας ακόμη και τη ζωή τους εκεί όπως τα ποταμοδελφίνια σήμερα. Κατά τη δημοσίευση του paper, οι ερευνητές δηλώνουν ότι η ύπαρξη του τέρατος του Λοχ Νες ήταν αληθινή. Προσθέτουν επίσης μια σημαντική σημείωση, καθώς σύμφωνα με το αρχείο των απολιθωμάτων "μετά από σχεδόν 150 εκατομμύρια χρόνια, οι τελευταίοι πλησιόσαυροι πέθαναν τελικά την ίδια περίοδο με τους δεινοσαύρους.

Για την ιστορία, οι Πλησιόσαυροί ήταν ένα είδος θαλάσσιων ερπετών της τάξης των σαυροπτερυγίων, που πιστεύεται ότι εξαφανίστηκε πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια πριν.