Εκπληκτικό απολίθωμα τυραννόσαυρου αποκαλύπτει το τελευταίο του γεύμα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Διατηρήθηκε στο στομάχι του
11 Δεκεμβρίου 2023 10:24
Εκπληκτικό απολίθωμα τυραννόσαυρου αποκαλύπτει το τελευταίο του γεύμα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ένα απολίθωμα δεινοσαύρου, 75 εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε με το τελευταίο γεύμα του διατηρημένο στο στομάχι του, αποκαλύπτοντας εκπληκτικές λεπτομέρειες για τη διατροφή του. Ο νεαρός τυραννόσαυρος του είδους Gorgosaurus libratus, είχε στο στομάχι του τα πίσω πόδια δύο μικρών δεινόσαυρων που έμοιαζαν με πτηνά.

Η ανακάλυψη αποκαλύπτει πως οι διατροφικές συνήθειες των τυραννόσαυρων άλλαζαν όσο μεγάλωναν, καθώς οι μεγαλύτεροι τυραννόσαυροι έτρωγαν συνήθως μεγάλους φυτοφάγους δεινόσαυρους.

Είναι η πρώτη φορά που τόσο καλά διατηρημένα περιεχόμενα του στομάχου βρίσκονται στο σκελετό ενός μεγάλους είδους τυραννόσαυρου.

Ο νεαρός τυραννόσαυρος ζύγιζε πάνω από 300 κιλά, μόλις το 10% του βάρους ενός ενήλικα. Πέθανε σε μικρή ηλικία, περίπου πέντε με επτά ετών. Το απολίθωμα βρέθηκε στο Dinosaur Provincial Park στον Καναδά.

Οι επιστήμονες εντόπισαν δάκτυλα ποδιού στην περιοχή του στομαχιού και κατέληξαν πως ανήκαν στο είδος Citipes, ένα μικρό είδος δεινοσαύρου που έμοιαζε με γαλοπούλα.

Τα πετρώματα στην περιοχή των πλευρών αφαιρέθηκαν για να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο. Έτσι φάνηκαν ολόκληρα τα πίσω πόδια από δύο μωρά δεινοσαύρους κάτω του ενός έτους.

Φαίνεται πως τα δύο ζεύγη ποδιών φαγώθηκαν σε διαφορετικό χρόνο, καθώς βρισκόντουσαν σε διαφορετικά στάδια πέψης. Τα συγκεκριμένα μέρη του σώματος του Citipes μάλλον επιλέχθηκαν από τον τυραννόσαυρο επειδή περιέχουν το περισσότερο κρέας στο σώμα του θύματος.

Είναι γνωστό πως οι τυραννόσαυροι άλλαζαν αρκετά κατά την ανάπτυξη, από λεπτές φιγούρες σε αυτούς τους τεράστιους, ογκώδεις δεινόσαυρους και ξέρουμε πως αυτή η αλλαγή σχετιζόταν με αλλαγές στη διατροφή. Φαίνεται πως από το κυνήγι θηραμάτων όπως το Citipes όταν ήταν έφηβοι, το οποίο είναι κατά πολύ μικρότερό τους, περνούσαν ως ενήλικες στο κυνήγι τεράστιων φυτοφάγων δεινόσαυρων, στο ίδιο ή σε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτούς.

Το απολίθωμα αποκαλύπτει πως οι έφηβοι δεινόσαυροι, οι οποίοι είχαν στενά κρανία και δόντια-λεπίδες, προτιμούσαν μικρή λεία, ενώ οι ενήλικοι τυραννόσαυροι με τα μεγάλα κρανία και τα δυνατά τους δόντια μπορούσαν να φάνε πολύ μεγαλύτερη λεία.

Tags: