Βρέθηκε άθικτο κρανίο μιας προϊστορικής “δολοφονικής μηχανής“ (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκπληκτικό εύρημα πλειόσαυρου
11 Δεκεμβρίου 2023 10:57
Βρέθηκε άθικτο κρανίο μιας προϊστορικής “δολοφονικής μηχανής“ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας θαλάσσιος δεινόσαυρος ήταν ο απόλυτος τρόμος των ωκεανών πριν εκατομμύρια χρόνια και χαρακτηρίζεται συχνά ως η “απόλυτη δολοφονική μηχανή”. Ο λόγος για τον πλειόσαυρο, που έζησε περίπου πριν 150 εκατομμύρια χρόνια. Τώρα, στους λόφους του Dorset στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκε ένα εκπληκτικά καλοδιατηρημένο απολίθωμα κρανίου ενός πλειόσαυρου, το οποίο ξεπερνά τα δύο μέτρα.

Το κρανίο έχει ακόμα τα 130 κοφτερά δόντια του, κάθε ένα από τα οποία έχει πτυχές για να τρυπά γρήγορα τη σάρκα του θύματος, προσφέροντας και άμεση αποδέσμευση για να μπορέσει ο πλειόσαυρος να επιτεθεί γρήγορα για δεύτερη φορά. Αξίζει να σημειωθεί πως οι πλειόσαυροι είχαν δύο φορές πιο ισχυρές σιαγόνες από τους σημερινούς κροκόδειλους.

Το ζώο ήταν τόσο μεγάλο που ήταν ικανό να κυνηγήσει οτιδήποτε είχε την ατυχία να βρεθεί κοντά του.

Οι πλειόσαυροι έφταναν τα 12 μέτρα σε μήκος. Παρά το τεράστιο μέγεθός τους ήταν εξαιρετικοί κολυμβητές που έφταναν τεράστιες ταχύτητες υποβρύχια, χάρη στα τέσσερα ισχυρά πτερύγιά τους.

Αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν σύνδεση αισθητήριων οπών στη μύτη του πλειόσαυρου με αιμοφόρα αγγεία και νεύρα, καθιστώντας τους πλειόσαυρους ικανούς να αντιλαμβάνονται αλλαγές στην πίεση, κάτι που χρησιμοποιούσαν στο κυνήγι της λείας τους.

Το κρανίο θα τεθεί προς θέαση στο κοινό μέσα στην επόμενη χρονιά στο Etches Collection στο Dorset, ενώ είναι και το θέμα του νέου ντοκιμαντέρ του David Attenborough, “Attenborough and the Giant Sea Monster” το οποίο θα προβληθεί στο BBC την 1η Ιανουαρίου 2024.

Tags: