Άρης: Αυτό είναι το “Grand Canyon” του κόκκινου πλανήτη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Όπως φαίνεται από δορυφορικές εικόνες
22 Ιουλίου 2022 21:50
Άρης: Αυτό είναι το “Grand Canyon” του κόκκινου πλανήτη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο Mars Express Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) παραμένει ενεργός από το 2004 και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές επιστημονικές μετρήσεις, όπως για παράδειγμα φωτογράφιση υψηλής ανάλυσης και χαρτογράφηση της επιφάνειας του κόκκινου πλανήτη. Τώρα, συνεχίζοντας την εξερεύνηση του Άρη και των μυστικών του, o ESA έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας τις νέες φωτογραφίες που τράβηξε ο Mars Express και παρουσιάζουν το “Grand Canyon” του γειτονικού μας πλανήτη.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι νέες εικόνες μάς μεταφέρουν πάνω από δύο ρήγματα στον φλοιό του Άρη που αποτελούν μέρος του κολοσσιαίου συστήματος φαραγγιών Valles Marineris.

Το Valles Marineris χωρίζει κατά κάποιον τρόπο τον Άρη όπως το Grand Canyon τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας το μάλιστα να μοιάζει μικροσκοπικό! Συγκεκριμένα, έχει μήκος 4000 χλμ., πλάτος 200 χλμ. και βάθος έως 7 χλμ! Ναι, το Valles Marineris είναι σχεδόν δέκα φορές μακρύτερο, 20 φορές πλατύτερο και πέντε φορές βαθύτερο από το Grand Canyon. Είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο σύστημα φαραγγιών στο ηλιακό σύστημα και κάνοντας τη Γήινη αναλογία, θα κάλυπτε περίπου την απόσταση από το βόρειο άκρο της Νορβηγίας έως το νότιο άκρο της Σικελίας.

Το δυτικό μέρος του Valles Marineris αποτελείται από δύο τάφρους. Στα αριστερά (νότια), είναι το Ius Chasma μήκους 840 χιλιομέτρων και στα δεξιά (βόρεια) είναι το Tithonium Chasma μήκους 805 χιλιομέτρων. Οι νέες εικόνες υψηλής ανάλυσης δείχνουν απίστευτες επιφανειακές λεπτομέρειες, αλλά αυτό που πραγματικά σοκάρει είναι το πόσο βαθιά είναι τα ρήγματα που φτάνουν έως και τα 7 χιλιόμετρα! Συγκριτικά, το ψηλότερο βουνό των Άλπεων, το Mont Blanc, με κορυφή 4809 μέτρα, θα έμοιαζε μικροσκοπικό αν βρισκόταν μέσα στο Tithonium Chasma!

Είναι από τις περιπτώσεις που τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, οπότε σας αφήνουμε να απολαύσετε το υλικό που έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος.

Δύο διαφορετικές προοπτικές του Tithonium Chasma

Η τοπογραφία των Ius και Tithonium Chasmata

Ius και Tithonium Chasmata σε 3D

Tags: