Εντοπίστηκαν πολυγωνικές δομές κάτω από την επιφάνεια του Άρη

Από το Zhurong rover της Κίνας
30 Δεκεμβρίου 2023 10:55
Εντοπίστηκαν πολυγωνικές δομές κάτω από την επιφάνεια του Άρη

Το Zhurong rover της Κίνας προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Utopia Planitia του Άρη στις 15 Μαΐου 2021 και ήταν εξοπλισμένο με ένα διεισδυτικό ραντάρ εδάφους (GPR) για να μελετήσει το υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη. Είχε μία διάρκεια πρωταρχικής αποστολής τριών μηνών, αλλά λειτούργησε για πάνω από ένα έτος πριν την προγραμματισμένη νάρκη του, καλύπτοντας 1921 μέτρα του κρατήρα και δυστυχώς δεν υπάρχει επικοινωνία με το rover από το Μάιο του 2022.

Τώρα, ερευνητές του Chinese Academy of Sciences που μελέτησαν τα δεδομένα του GPR από το Zhurong, αποκαλύπτουν πως το rover εντόπισε 16 πολυγωνικές δομές σε απόσταση 1.2 χιλιομέτρων, κάτι που τους κάνει να συμπεράνουν πως υπάρχει μία ευρύτερη κατανομή παρόμοιων δομών σε όλο την περιοχή του κρατήρα, ο οποίος έχει διάμετρο 3300 χιλιομέτρων.

Οι πολυγωνικές δομές κατά πάσα πιθανότητα σχηματίστηκαν πριν 3.7-2.9 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, “πιθανώς κατά την παύση ενός αρχαίου υγρού περιβάλλοντος. Το παλαιο-πολυγωνικό έδαφος, είτε με είτε χωρίς διάβρωση, τελικά θάφτηκε από μετέπειτα γεωλογικές διεργασίες”.

Πολυγωνικά χαρακτηριστικά εδάφους έχουν βρεθεί σε πολλές περιοχές του Άρη, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται στο υπέδαφος. Τα θαμμένα πολυγωνικά χαρακτηριστικά χρειάζονται ένα κρύο περιβάλλον για να σχηματιστούν και οι ερευνητές υποθέτουν πως μπορεί να συνδέονται με τις διεργασίες παγώματος του νερού στον αρχαίο Άρη.

Η πιθανή παρουσία νερού και πάγου που χρειάζεται για την διεργασία παγώματος των ρωγμών, μπορεί να προήλθε από μία κρυογονική μετακίνηση υγρασίας από μία υπόγεια πηγή στον Άρη, από χιονόπτωση ή από εξάτμιση υδρατμών οι οποίες μετατράπηκαν σε πάγο.

Ο πιο πιθανός λόγος του σχηματισμού των δομών είναι η συστολή του εδάφους από υγρά στοιχεία τα οποία στέγνωσαν, παράγοντας ρωγμές. Μπορεί όμως και η συστολή από λάβα που ψύχθηκε να παρήγαγε την ίδια θερμική συστολή. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές πιστεύουν πως μία τεράστια αλλαγή στο κλίμα του Άρη είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό των πολυγώνων.

Η υπεδάφια δομή με τα υλικά που κάλυψαν το θαμμένο παλαιο-πολυγωνικό έδαφος, υποδεικνύει πως υπήρξε μία αξιοσημείωτη παλαιοκλιματική αλλαγή λίγο καιρό αργότερα. Η αντίθεση πάνω και κάτω από το βάθος των 35 μέτρων, αντιπροσωπεύει μία σημαντική αλλαγή στη δραστηριότητα του νερού ή στις θερμικές συνθήκες στους αρχαίους χρόνους του Άρη, υποδεικνύοντας πως υπήρξε μία κλιματική αναταραχή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy.