Η μέρα που ο ηλιακός άνεμος εξαφανίστηκε από τον Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκπληκτική ανακάλυψη από την NASA
26 Δεκεμβρίου 2023 09:42
Η μέρα που ο ηλιακός άνεμος εξαφανίστηκε από τον Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Το διαστημικό σκάφος MAVEN της NASA, μελετά τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Άρη από το 2014, μετρώντας τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια (ιόντα) που περιβάλλουν τον Κόκκινο Πλανήτη. Στις 25 Δεκεμβρίου 2022, κατέγραψε ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο είδαμε και πριν δύο δεκαετίες στη Γη.

Η μεγαλύτερη πηγή ιόντων στο ηλιακό σύστημα είναι ο Ήλιος, ο οποίος βομβαρδίζει διαρκώς τους πλανήτες με μία ροή ηλεκτρονίων και ιόντων υδρογόνου. Όταν τα ιόντα φτάνουν στον Άρη, αλληλεπιδρούν με τα βαρύτερα ιόντα στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο μαγνητικό πεδίο, γνωστό ως μαγνητόσφαιρα, η οποία εκτρέπει τον ηλιακό άνεμο γύρω από τον πλανήτη.

Στις 25 Δεκεμβρίου 2022 λοιπόν, το MAVEN κατέγραψε μία μεγάλη και απότομη πτώση στην πυκνότητα του ηλιακού ανέμου. Καθώς η πίεση από τον ηλιακό άνεμο μειώθηκε, η μαγνητόσφαιρα του Άρη επεκτάθηκε κατά χιλιάδες χιλιόμετρα, τριπλασιάζοντας το μέγεθός της και καλύπτοντας την τροχιά του MAVEN, με τα δεδομένα καταγραφής να δείχνουν πως ο ηλιακός άνεμος εξαφανίστηκε. Αυτά τα σπάνια φαινόμενα συμβαίνουν όταν μία γρήγορα κινούμενη περιοχή του ηλιακού ανέμου παρασέρνει μία περιοχή που κινείται πιο αργά, αφήνοντας στο πέρασμά της ένα κενό σωματιδίων. Ο ηλιακός άνεμος επανεμφανίστηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2022, πιέζοντας τη μαγνητόσφαιρα του Άρη πίσω στις συνηθισμένες της διαστάσεις.

Το 1999, ο δορυφόρος ACE της NASA, παρατήρησε το ίδιο φαινόμενο στη Γη. Η πυκνότητα του ηλιακού ανέμου μειώθηκε κατά 98%, οδηγώντας τη μαγνητόσφαιρα του πλανήτη μας να επεκταθεί κατά πέντε φορές.

Τα δεδομένα του MAVEN προσφέρουν ανεκτίμητη γνώση για το πώς μπορεί να συμβεί μία ατμοσφαιρική απώλεια σε έναν πλανήτη.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο American Geophysical Union Fall Meeting 2023.