Ένας μικρόκοσμος 30 εκατομμυρίων ετών παγιδευμένος σε κεχριμπάρι (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τρία έμβια όντα σε μια στιγμή στο χρόνο...για πάντα
17 Ιουλίου 2022 12:33
Ένας μικρόκοσμος 30 εκατομμυρίων ετών παγιδευμένος σε κεχριμπάρι (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία ανακάλυψη του εντομολόγου George Poinar Jr. στην Δομινικανή Δημοκρατία μας προσφέρει μία σπάνια στιγμή 30 εκατομμυρίων ετών παγιδευμένη για πάντα στο χρόνο. Η σπάνια φωτογραφία αποκαλύπτει μία σφήκα, ένα νέο φυτό και μια προνύμφη μύγας, παγιδευμένα σε κεχριμπάρι του εξαφανισμένου πλέον δέντρου Hymanaea protera, το οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν πως κυριαρχούσε σε υγρά, τροπικά οικοσυστήματα.

Το συγκεκριμένο δείγμα εξορύχθηκε από την οροσειρά Cordillera Septentrional και το νέο φυτό που ανακαλύφθηκε ανήκει στο γένος Plukenetia. Το σύνολο όμως όσων περιβάλλει το κεχριμπάρι, αποκαλύπτει έναν οικολογικό μικρόκοσμο, στον οποίο ο Poinar πιστεύει πως μπορεί να συμπεριλαμβάνει και επικονίαση, θήρευση ή ακόμα και παρασιτισμό.

Τα σημερινά μέλη του γένους Euphorbia επικονιάζονται όντως από σφήκες, οπότε είναι πιθανό και η συγκεκριμένη να πραγματοποιούσε την ίδια λειτουργία. Η σφήκα Hambletonia dominicana που ανακαλύφθηκε επίσης από τον Poinar το 2020, ανήκει στο είδος Encyrtidae, παρασιτικές σφήκες οι οποίες αφήνουν τους απογόνους τους να τραφούν με τις προνύμφες μικρότερων εντόμων. Με μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης, ο Pionar παρατήρησε μία προνύμφη Cecidomyuudae σε ένα από τα άνθη του φυτού.

Υποθέτει λοιπόν πως η σφήκα επισκέφτηκε το φυτό για να αφήσει τους απογόνους της να τραφούν με την προνύμφη, πριν διακόψει τα σχέδιά της μία μεγάλη σταγόνα κεχριμπαριού που παγίδεψε και τους τρεις οργανισμούς, παγώνοντάς τους στο χρόνο για εκατομμύρια έτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Historical Biology.