Αναγνωρίστηκε ο μυστηριώδης "Άρχοντας του Σύμπαντος" που αναφέρεται στην αρχαία Παλμύρα

Σε επιγραφές 2.000 ετών
12 Ιουλίου 2022 10:43
Αναγνωρίστηκε ο μυστηριώδης "Άρχοντας του Σύμπαντος" που αναφέρεται στην αρχαία Παλμύρα

Ένας μυστηριώδης θεός που αναφέρεται ως ο “Άρχοντας του Σύμπαντος” σε επιγραφές στην αρχαία Παλμύρα στη σημερινή Συρία, έχει προβληματίσει τους επιστήμονες για την ταυτότητά του. Τώρα, μία ερευνήτρια υποστηρίζει πως έλυσε το μυστήριο. Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Aleksandra Kubiak-Schneider του Πανεπιστημίου του Wroclaw στην Πολωνία, σύγκρινε τις επιγραφές της Παλμύρας με επιγραφές που έχουν βρεθεί σε όλη τη Μεσοποταμία και βρήκε ορισμένες ομοιότητες.

Να πούμε εξαρχής πως η Παλμύρα είναι μία πόλη που άνθισε πριν 2.000 χρόνια ως το κέντρο του εμπορίου που σύνδεε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με την Ασία, αλλά υπήρχε σαν πόλη πολύ πριν από αυτό. Η ανώνυμη θεότητα που βρίσκεται σε πολλές επιγραφές στην πόλη αναφέρεται ως “o Άρχοντας του Σύμπαντος”, “αυτός που το όνομά του είναι ευλογημένο για πάντα” και ως “ελεήμων”.

Συγκρίνοντας λοιπόν τους θεούς της Μεσοποταμίας, βρήκε πως ο ανώτατος θεός της Βαβυλώνας, Bel-Marduk, αναφέρεται πολλές φορές ως “ελεήμων”, ενώ η φράση “κύριος του κόσμου” αναφερόταν για το θεό του ουρανού Baalshamin.

H ερευνήτρια θεωρεί πως ο ανώνυμος θεός που αναφέρεται στις επιγραφές της Παλμύρας δεν είναι μία θεότητα αλλά πολλές που συμπεριλαμβάνουν και τις δύο που αναφέραμε και πως οι άνθρωποι δεν ανέφεραν το όνομα των θεών από σεβασμό. Επιπλέον, όταν οι άνθρωποι έγραφαν τις επιγραφές ζητώντας θεϊκή παρέμβαση, δεν τη ζητούσαν από ένα συγκεκριμένο θεό αλλά από οποιονδήποτε θα άκουγε τις προσευχές τους.

Δεν αποτελεί έκπληξη πως η εικόνα της θεότητας δεν υπάρχει στους βωμούς, ενώ σε αυτήν την περίπτωση δε συνδέεται με την απαγόρευση απεικόνισης ενός θείου προσώπου. Δεν υπήρχε κάποιος ανώνυμος θεός. Κάθε θεός που άκουγε και έδειχνε την εύνοιά του στα αιτήματα άξιζε μία αιώνια ευγνωμοσύνη.

Η πρόταση της ερευνήτριας μένει να μελετηθεί και να υιοθετηθεί ή να απορριφθεί από τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που μελετούν την Παλμύρα για χρόνια.

Tags: