Βρέθηκε ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος πανώλης στην Ευρώπη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με πάνω από 1.500 νεκρούς
11 Μαρτίου 2024 12:14
Βρέθηκε ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος πανώλης στην Ευρώπη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αρχαιολόγοι στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας ανακάλυψαν το μεγαλύτερο μαζικό τάφο που έχει βρεθεί στην Ευρώπη. Οι ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη και έως τώρα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 500 άτομα, ενώ οι εκτιμήσεις των ερευνητών κάνουν λόγο για ένα σύνολο 1.500 ανθρώπων.

Η ακριβής χρονολόγηση του τάφου μένει να επιβεβαιωθεί, αλλά οι εκτιμήσεις μιλάνε για το πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Ο τάφος προφανώς περιέχει νεκρούς από επιδημία πανώλης και αποτελεί ένα μέρος απόθεσης των μολυσμένων.

Θα ασφαλίσουμε και θα κατηγοριοποιήσουμε όλα τα πτώματα που θα βρεθούν στις μελλοντικές ανασκαφές. Υπολογίζουμε πως μόλις ολοκληρωθεί η εργασία την Άνοιξη, η τοποθεσία θα είναι ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος για τα θύματα της πανώλης στην Ευρώπη.

Μετά το “Μαύρο Θάνατο” που αποδεκάτισε την Ευρώπη το 14ο αιώνα, τοπικές επιδημίες ακολούθησαν για ακόμα 400 χρόνια, καταστρέφοντας ολόκληρες πόλεις. Η Νυρεμβέργη ήταν μία από αυτές.

Οι άνθρωποι αυτοί δε θάφτηκαν σε ένα κανονικό νεκροταφείο, παρόλο που υπήρχαν νεκροταφεία πανώλης στη Νυρεμβέργη. Αυτό σημαίνει πως ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έπρεπε να θαφτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς χριστιανικές ταφικές πρακτικές.

Ένα χειρόγραφο σημείωμα του 1634 που βρέθηκε από τους αρχαιολόγους, περιγράφει ένα ξέσπασμα της πανώλης στη Νυρεμβέργη μεταξύ του 1632 και του 1633, το οποίο σκότωσε περίπου 15.000 ανθρώπους.

Η ανακάλυψη αυτή εκτείνεται πέρα από την τοποθεσία. Οι τάφοι περιέχουν τα πτώματα παιδιών και γέρων, αντρών και γυναικών. Η πανώλη δε σταμάτησε στο φύλο, την ηλικία ή την κοινωνική θέση. Τώρα, για πρώτη φορά, μία εμπειρική ανάλυση ενός μεγάλου πληθυσμού από εκείνη την περίοδο, μπορεί να πραγματοποιηθεί για μία πόλη τόσο σημαντική όσο η Νυρεμβέργη. Εννοείται πως αυτή η ιστορική και αρχαιολογική ανακάλυψη είναι τόσο σημαντική, που πρέπει να διαχειριστεί σωστά και υπεύθυνα.