Βρέθηκε μπρούτζινο χέρι 2.000 ετών με παράξενη γραφή (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τέσσερις σειρές συμβόλων
22 Φεβρουαρίου 2024 10:49
Βρέθηκε μπρούτζινο χέρι 2.000 ετών με παράξενη γραφή (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ενδιαφέρον εύρημα στη βόρεια Ισπανία. Ένα μπρούτζινο χέρι ηλικίας 2.000 ετών, με τέσσερις γραμμές παράξενων συμβόλων χαραγμένα πάνω του. Η περιοχή είναι γνωστό πως κατοικούνταν από Βασκόνους, μία φυλή που δεν έχει αφήσει πολλά δείγματα γραφής.

Λεπτομερής γλωσσική ανάλυση δείχνει πως το κείμενο είναι ένα γραφικό υποσύστημα Παλαιοισπανικών, που μοιράζεται τις ίδιες ρίζες με τη σύγχρονη Βάσκικη γλώσσα και αποτελεί το πρώτο παράδειγμα μίας βασκονικής επιγραφής.

Η κατεύθυνση του κειμένου μαζί με την ύπαρξη μίας μικρής τρύπας στη βάση του χεριού, υποδεικνύουν πως πρόκειται για κάτι που είχε κρεμαστεί στην είσοδο ενός κτιρίου. Δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο εργαλείο χαράχθηκαν τα σύμβολα, αλλά οι ερευνητές πιθανολογούν πως πρόκειται για σιδερένιο.

Παρόλο που το κείμενο δεν μπορεί να μεταφραστεί πλήρως, οι ερευνητές βρήκαν ομοιότητα με την πρώτη λέξη στο χέρι που αναγράφει “sorioneku”, με την βασκική λέξη “zorioneko” που σημαίνει καλή τύχη.

Η επιγραφή προσφέρει υποστήριξη στην ολοένα και αυξανόμενη πεποίθηση πως οι αρχαίοι Βασκόνοι γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν τη γραφή, τουλάχιστον έως ενός σημείου, πριν την έλευση των Ρωμαίων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Antiquity.