Βρέθηκε άθικτο αυγό 1.700 ετών και περιέχει ακόμα υγρό (ΕΙΚΟΝΑ+ΒΙΝΤΕΟ)

Από τη ρωμαϊκή εποχή
16 Φεβρουαρίου 2024 11:04
Βρέθηκε άθικτο αυγό 1.700 ετών και περιέχει ακόμα υγρό (ΕΙΚΟΝΑ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα αρχαίο αυγό πτηνού ανακαλύφθηκε στην Αγγλία, το οποίο ακόμα περιέχει υγρό στο εσωτερικό του. Το 1.700 ετών αυγό από τη ρωμαϊκή εποχή, ενθουσίασε τους επιστήμονες καθώς αυτή η ανακάλυψη είναι η μοναδική του είδους της.

Στο παρελθόν έχουν βρεθεί αυγά μεγαλύτερης ηλικίας σε άλλα μέρη του κόσμου, αλλά επρόκειτο πάντα για δείγματα τα οποία είχαν διατηρηθεί επίτηδες για το μέλλον. Το συγκεκριμένο αυγό επιβίωσε στο πέρασμα των αιώνων από καθαρή τύχη.

Το αυγό είχε ανακαλυφθεί από το 2019, αλλά μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες ανέλυσαν το εσωτερικό του και διαπίστωσαν πως τα υγρά του δεν είχαν χαθεί, όπως περίμεναν. Περιέχει ακόμα τον κρόκο και το ασπράδι. Βέβαια, πλέον δεν υπάρχει ξεκάθαρο όριο μεταξύ του κρόκου και του ασπραδιού, καθώς με τα χρόνια έχουν αναμιχθεί. Υπάρχει επίσης μία φυσαλίδα αέρα που διακρίνεται μεταξύ του υγρού και του τσοφλιού.

Οι πιθανότητες να επιβίωσε το αυγό στους αιώνες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση είναι αστρονομικές. Τρία ακόμα αυγά που ανακαλύφθηκαν κοντά στο Aylesbury της Αγγλίας μεταξύ 2007 και 2016, δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μουσείο, καθώς έσπασαν κατά τις αναλύσεις των επιστημόνων.

Το νερό που υπήρχε στην τοποθεσία που βρέθηκε το αυγό, φαίνεται πως το προστάτευσε από τη διάβρωση, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως πρόκειται για αυγό κότας. Πιστεύουν πως πρόκειται για ένα πηγάδι ευχών, καθώς μαζί βρέθηκαν νομίσματα, κεραμικά αντικείμενα και εργαλεία.

Τώρα, το αυγό βρίσκεται στο Natural History Museum του Λονδίνου για περαιτέρω ανάλυση και οι επιστήμονες ελπίζουν να μελετήσουν τα περιεχόμενά του χωρίς να το σπάσουν.