Αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη σήμερα και μπορείτε να το δείτε live

Και τον ανιχνεύσαμε μόλις τώρα
07 Ιουλίου 2022 09:05
Αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη σήμερα και μπορείτε να το δείτε live

Ένας σχετικά μικρός αστεροειδής στο μέγεθος ενός λεωφορείου θα περάσει ξυστά από τη Γη (σε κοσμική κλίμακα) σήμερα το πρωί, μόλις 89.000 χιλιόμετρα μακριά ή το 23% της απόστασης Γης-Σελήνης. Και ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση καμία περιοχή του πλανήτη δε διατρέχει κάποιο κίνδυνο, το ανησυχητικό είναι πως τον ανιχνεύσαμε μόλις πριν δυο μέρες.

Αστρονόμοι εντόπισαν τον αστεροειδή 2022 NF χάρη στα δεδομένα του Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS), ένα σύστημα καμερών και τηλεσκοπίων στη Χαβάη που πρωταρχική λειτουργία έχει τον εντοπισμό αντικειμένων που βρίσκονται σε κοντινή τροχιά από τη Γη. Ο εντοπισμός έγινε στις 4 Ιουλίου και οι υπολογισμοί της τροχιάς του χρειάστηκαν λίγο χρόνο, ενώ μιλάμε για ένα διαστημικό βράχο με μέγιστο μήκος 12.5 μέτρων.

Το μέγεθός του δεν αρκεί για να κατηγοριοποιηθεί ως “πιθανώς επικίνδυνος αστεροειδής” στη λίστα της NASA, αφού ένα αντικείμενο χρειάζεται να είναι πάνω από 140 μέτρα για μπει σε αυτή τη λίστα.

Ο αστεροειδής είναι ήδη ορατός από χθες σε ορισμένα τηλεσκόπια, ενώ θα πραγματοποιήσει το κοντινότερό του πέρασμα από τη Γη σήμερα, 7 Ιουλίου, στις 11 το πρωί. Μάλιστα το Virtual Telescope Project προσφέρει ένα livestream από το τηλεσκόπιο της Ρώμης, το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε από αυτό εδώ το link.