Είναι επίσημο: Ο Άποφις δε θα χτυπήσει τη Γη

Ανάσα ανακούφισης
07 Μαρτίου 2024 10:34
Είναι επίσημο: Ο Άποφις δε θα χτυπήσει τη Γη

Πριν μερικά χρόνια οι αστρονόμοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο αστεροειδής Άποφις να χτυπήσει τη Γη, ωστόσο το πρόσφατο πείραμα DART έδειξε πως η αλλαγή τροχιάς ενός αστεροειδούς μετά από σύγκρουση είναι πιθανή. Με 1.3 εκατομμύρια γνωστούς αστεροειδείς στο Ηλιακό σύστημα, αναρωτιέται κανείς αν η πρόβλεψη του Άποφις μπορεί να αλλάξει αν τελικά χτυπηθεί από κάποιον.

Τώρα, αστρονόμοι του Western University και του University of Waterloo στον Καναδά, μελέτησαν τις τροχιές και των 1.3 εκατομμυρίων αστεροειδών και κανείς από αυτούς δεν προβλέπεται να συγκρουστεί με τον Άποφις τα επόμενα χρόνια.

Δεδομένου του πόσο κοντά θα περάσει ο Άποφις από τη Γη, υπάρχει ένα ρίσκο από μία αλλαγή της τωρινής τροχιάς του, που μπορεί να μετακινήσει τον Άποφις σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Υποθετικά, μία σύγκρουση αστεροειδή με τον Άποφις μπορεί να προκαλέσει αλλαγή τροχιάς και αυτό μας προέτρεψε να μελετήσουμε αυτό το σενάριο, όσο απίθανο κι αν είναι.

Ο Άποφις ανακαλύφθηκε το 2004 και αμέσως κατηγοριοποιήθηκε ως πιθανή απειλή. Οι πρώτες προβλέψεις έδιναν 2.7% πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Γη κατά το πέρασμά του από τον πλανήτη μας το 2029. Πιο ακριβείς μετρήσεις, απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο για το άμεσο μέλλον. Ο Άποφις περνάει από τη Γη κάθε οκτώ χρόνια.

Η κοντινότερη απόσταση που θα περάσει ο Άποφις από έναν άλλο αστεροειδή, είναι 10.000 χιλιόμετρα από τον Xanthus το 2026. Είναι πιθανό άγνωστα συντρίμμια του Xanthus να χτυπήσουν τον Άποφις, αλλά οι προσομοιώσεις δείχνουν πως οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες.

Μελετήσαμε τις τροχιές όλων των γνωστών αστεροειδών χρησιμοποιώντας μία λεπτομερή υπολογιστική προσομοίωση του Ηλιακού συστήματος και η πιθανότητα για ένα τέτοιο γεγονός εκτιμήθηκε. Ευτυχώς, δεν περιμένουμε καμία σύγκρουση.

Η έρευνα αναμένει δημοσίευση και βρίσκεται στο arXiv.