Το OSIRIS-REx της NASA θα επισκεφτεί τον αστεροειδή Άποφις

Πριν περάσει από τη Γη το 2029
01 Μαΐου 2022 10:11
Το OSIRIS-REx της NASA θα επισκεφτεί τον αστεροειδή Άποφις

Η NASA έδωσε και επίσημα το πράσινο φως για επέκταση της αποστολής του διαστημικού σκάφους OSIRIS-Rex, μετά και την ολοκλήρωση της συλλογής δείγματος από τον αστεροειδή Bennu και την αποστολή αυτού στη Γη. Η νέα αποστολή μετονομάζεται σε OSIRIS-APEX και σκοπό θα έχει να μελετήσει τον αστεροειδή Άποφις για 18 μήνες.

Το σκάφος θα πάρει μία τελευταία ώθηση στην ταχύτητά του από τη βαρύτητα της Γης στις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και 30 μέρες αργότερα θα έχει φτάσει στον Άποφις.

Ο αστεροειδής Άποφις είχε ανησυχήσει τους αστρονόμους για μία πιθανή σύγκρουση με τη Γη το 2029. Έκτοτε ξέρουμε πως θα περάσει με ασφάλεια κοντά από τη Γη, ωστόσο παραμένει ένα σώμα με έντονο ενδιαφέρον αφού θα περάσει πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο αυτού του μεγέθους και οι επιστήμονες ανυπομονούν να μελετήσουν τις επιπτώσεις της βαρύτητας της Γης σε αυτόν.

Η νέα αποστολή του OSIRIS θα προσθέσει $200 εκατομμύρια στο κόστος του $1.16 δισεκατομμυρίων που έχει κοστίσει έως τώρα, η γνώση όμως που λαμβάνουμε για τους αστεροειδείς και τον κίνδυνο που αποτελούν για τη Γη, είναι πολύτιμη.