Τα μαθηματικά μίλησαν - Ο Άποφις δε θα συγκρουστεί με τη Γη το 2068

Νέοι υπολογισμοί τον βγάζουν εκτός λίστας κινδύνου
29 Μαρτίου 2021 11:22
Τα μαθηματικά μίλησαν - Ο Άποφις δε θα συγκρουστεί με τη Γη το 2068

Ο αστεροειδής Άποφις, πέρασε στις αρχές Μαρτίου σε ασφαλή απόσταση από τη Γη. Έχοντας μία 11μηνη περίπου τροχιά γύρω από τον Ήλιο, αναμένεται να περάσει ξανά κοντά από τη Γη το 2029 και πάλι σε απόσταση ασφαλείας. Ωστόσο, υπήρχαν σενάρια κινδύνου για την επιστροφή του το 2068.

Τώρα όμως, νέοι υπολογισμοί απέκλεισαν την πιθανότητα να συγκρουστεί με τη Γη το 2068, οδηγώντας στην αφαίρεση του Άποφις από τη λίστα κινδύνου της ESA και της NASA.

Με την υποστήριξη των πρόσφατων οπτικών παρατηρήσεων και επιπρόσθετες παρατηρήσεις ραντάρ, η αβεβαιότητα στην τροχιά του Άποφις έχει πέσει από εκατοντάδες χιλιόμετρα σε μόλις μερικά χιλιόμετρα για το 2029. Αυτή η σημαντικά βελτιωμένη γνώση για τη θέση του το 2029, παρέχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για τις μελλοντικές του κινήσεις, οπότε μπορούμε τώρα να αφαιρέσουμε τον Άποφις από τη λίστα κινδύνου. Μία σύγκρουση το 2068 δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα των πιθανοτήτων και οι υπολογισμοί μας δε δείχνουν ρίσκο σύγκρουσης τα επόμενα 100 χρόνια. – Davide Farnocchia, Center for Near-Earth Object Studies, NASA

Οι αστρονόμοι παρατηρούν τον Άποφις εδώ και 17 χρόνια και η τροχιά του στο διάστημα είναι πλέον ξεκάθαρη. Οι προβλέψεις για το 2068 έκαναν λόγο για πέρασμα στα 38.000 χιλιόμετρα, απόσταση δηλαδή 10 φορές πιο κοντά από τη Σελήνη. Σε αυτήν την απόσταση υπήρχαν ανησυχίες πως η βαρύτητα της Γης θα επηρεάσει την τροχιά του, αυξάνοντας τις πιθανότητες μίας σύγκρουσης.

Σε περίπτωση που ο Άποφις συγκρουόταν με τη Γη, θα κατέστρεφε αστραπιαία εκατοντάδες χιλιόμετρα έκτασης, απελευθερώνοντας ενέργεια εκατοντάδων πυρηνικών βομβών. Οι ιονοσφαιρικές διαταραχές θα ήταν παγκόσμιες και θα συνεχίζονταν για ώρες. Στην περίπτωση που έπεφτε στον ωκεανό, θα δημιουργούσε τσουνάμι έως και 100 μέτρων. Σε καμία περίπτωση δε θα αφάνιζε τον πολιτισμό, οι επιπτώσεις μίας σύγκρουσης όμως θα ήταν τεράστιες, ειδικά αν έπεφτε σε κάποια πυκνοκατοικημένη πόλη. Λογικά θα είχαμε χρόνο για την έγκαιρη εκκένωσή της, αλλά θα δημιουργούσε τους πρώτους "διαστημικούς πρόσφυγες", καθώς και εκατομμύρια περιβαλλοντικούς μετανάστες.

Όταν περάσει ξανά το 2029, οι επιστήμονες θα έχουν την τέλεια ευκαιρία να μελετήσουν με κάθε σύγχρονο όργανο το μέγεθος, το σχήμα του και την ταχύτητα περιστροφής, για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στις προβλέψεις τους στο μέλλον.

Όταν ξεκίνησα να δουλεύω πάνω στους αστεροειδείς μετά το πανεπιστήμιο, ο Άποφις ήταν ο ορισμός του επικίνδυνου αστεροειδούς. Υπάρχει ένα αίσθημα ικανοποίησης όταν το βλέπεις να αφαιρείται από τη λίστα κινδύνου και ανυπομονούμε για τα νέα δεδομένα που θα ανακαλύψουμε όταν περάσει ξανά το 2029. - Davide Farnocchia, Center for Near-Earth Object Studies, NASA