OSIRIS-REx: Η NASA έγραψε ιστορία και έφερε στη Γη το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδή!

250 γραμμάρια μυστηρίου
25 Σεπτεμβρίου 2023 10:07
OSIRIS-REx: Η NASA έγραψε ιστορία και έφερε στη Γη το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδή!

Η επταετής αποστολή της NASA, OSIRIS-REx, ολοκληρώθηκε την Κυριακή όταν η κάψουλα που μετέφερε τα δείγματα από τον αστεροειδή Bennu, προσεδαφίστηκε με ασφάλεια στην έρημο της Utah στις ΗΠΑ. Εντός της κάψουλας βρίσκεται το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδή που έχει συλλεχθεί ποτέ από την ανθρωπότητα, με βάρος 250 γραμμάρια. Με την προσεδάφιση, το προσωπικό της NASA και οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα πανηγύρισαν, ανακουφισμένοι για την ασφαλή έκβαση της αποστολής.

Τα δείγματα τέθηκαν αμέσως σε θήκες γεμάτες καθαρό άζωτο για να διατηρηθεί η ακεραιότητά τους. Τα δείγματα δεν αποτελούν κίνδυνο για τη Γη, αφού η ακτινοβολία την οποία δέχεται ο Bennu δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης ζώντων οργανισμών. Η ανησυχία όμως είναι πως οργανισμοί της Γης μπορεί να μολύνουν τα δείγματα, οδηγώντας σε λάθος συμπεράσματα τους επιστήμονες, εξού και οι αυστηρές προδιαγραφές καραντίνας των δειγμάτων.

Τέσσερα χρόνια μετά την εκτόξευσή του το 2016, το OSIRIS-REx προσεδαφίστηκε στον αστεροειδή Bennu, από όπου συνέλλεξε 250 γραμμάρια σκόνης από τη βραχώδη επιφάνειά του. Η ιστορική επιστροφή μετέφερε τη μεγαλύτερη ποσότητα δειγμάτων από τότε που οι αποστολές Apollo μετέφεραν δείγματα της Σελήνης στη Γη.

Η κάψουλα με τα δείγματα μεταφέρθηκε σε ένα αποστειρωμένο εργαστήριο, όπου έχουν πρόσβαση μόνο έξι άτομα τη φορά, με σκοπό να αφαιρέσουν το δοχείο από την κάψουλα. Έπειτα το δοχείο θα μεταφερθεί στο Johnson Space Flight Center όπου και θα ανοιχτεί για να κατηγοριοποιηθούν τα δείγματα, πριν γίνουν διαθέσιμα στους επιστήμονες για ανάλυση.

Τα δείγματα είναι εξαιρετικής σημασίας επειδή ο αστεροειδής Bennu έχει παραμείνει απαράλλαχτος από το σχηματισμό του, πριν 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια. Μιλάμε δηλαδή για τα αρχαιότερα και πιο καθαρά δείγματα του Ηλιακού μας συστήματος.

Θα μπορούμε να καταλάβουμε πολλά για το τι συνέβη στο Ηλιακό σύστημα από τότε που ήταν μόνο αέρια και σκόνη, καθώς και τις διεργασίες οι οποίες σχημάτισαν τους πλανήτες και δημιούργησαν τα συστατικά της ζωής στη Γη.

Αφού απελευθέρωσε τα δείγματα στη Γη, το OSIRIS-REx θα συνεχίσει την πορεία του προς τον αστεροειδή Απόφις, αλλάζοντας την ονομασία της αποστολής σε OSIRIS-APEX (OSIRIS-APophis EXplorer).