Χτύπημα αστεροειδή με πυρηνικά - Νέο εργαλείο στη διάθεση των επιστημόνων

Καλή ή κακή ιδέα;
24 Δεκεμβρίου 2023 11:56
Χτύπημα αστεροειδή με πυρηνικά - Νέο εργαλείο στη διάθεση των επιστημόνων

Ενώ μία πυρηνική κεφαλή θα μπορούσε να εξαϋλώσει ένα μικρό αστεροειδή, ένας μεγαλύτερος θα έσπαγε σε μικρότερα κομμάτια τα οποία θα εξακολουθούσαν να απειλούν τον πλανήτη μας και ίσως έκαναν την κατάσταση χειρότερη με πολλαπλές συγκρούσεις σε όλη τη Γη. Τελικά αποτελεί καλή ή κακή ιδέα η χρήση πυρηνικών για να αντιμετωπίσουμε έναν αστεροειδή που κατευθύνεται προς τη Γη;

Επιστήμονες του Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) στις ΗΠΑ, δημιούργησαν μία προσομοίωση η οποία μπορεί να μας δείξει τι θα συμβεί αν μία πυρηνική συσκευή πυροδοτηθεί στην επιφάνεια ενός αστεροειδή. Το εργαλείο αυτό θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για το πώς μία πυρηνική έκρηξη αλληλεπιδρά με την επιφάνεια ενός αστεροειδή και πώς θα επηρεαστεί το εσωτερικό του από το ωστικό κύμα.

Το μοντέλο μπορεί να ενσωματώσει μία ποικιλία συνθηκών όπως η σύσταση του αστεροειδή, μελετώντας το ποσοστό του αστεροειδή που θα εξαϋλωθεί και την κινητική ενέργεια που θα του αλλάξει κατεύθυνση και ταχύτητα.

Αν έχουμε αρκετό χρόνο, θα μπορούσαμε να εκτοξεύσουμε μία πυρηνική συσκευή, στέλνοντάς την εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, προς τον αστεροειδή που κατευθύνεται στη Γη. Έπειτα θα πυροδοτούσαμε τη συσκευή και είτε θα αλλάζαμε κατεύθυνση στον αστεροειδή χωρίς να τον καταστρέψουμε ή θα μπορούσαμε να τον διαλύσουμε σε μικρά κομμάτια τα οποία επίσης δε θα έφταναν στη Γη.

Η αποστολή DART της NASA πρόσφερε στους επιστήμονες πολύτιμα δεδομένα για την ανακατεύθυνση επικίνδυνων αστεροειδών και το νέο αυτό μοντέλο χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να προσφέρει μία βιώσιμη εναλλακτική.

Οι πυρηνικές συσκευές έχουν τη μεγαλύτερη αναλογία πυκνότητας ενέργειας ανά μονάδα μάζας από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη τεχνολογία, κάτι το οποίο τις κάνει ένα σημαντικό εργαλείο έναντι της απειλής ενός αστεροειδούς. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα της χρήσης μίας τέτοιας συσκευής βασίζεται στην ακρίβεια πολύπλοκων προσομοιώσεων.

Σε μία πραγματική κατάσταση πλανητικής άμυνας, η προσομοίωση αυτή θα μπορούσε να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες σε αυτούς που θα πάρουν τις αποφάσεις για να σωθούν ζωές.