Υπάρχει ένα τρομακτικό κενό στη γνώση μας για την απειλή των αστεροειδών

Το αποκάλυψε η NASA
19 Νοεμβρίου 2023 11:27
Υπάρχει ένα τρομακτικό κενό στη γνώση μας για την απειλή των αστεροειδών

Ένα infographic που παρουσίασε πρόσφατα η NASA, αποκαλύπτει ένα τρομακτικό κενό στη γνώση μας για την απειλή των αστεροειδών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι αστεροειδείς δεν εκπέμπουν το δικό τους φως και ο μόνος τρόπος για να τους δούμε είναι να αντανακλάσει η επιφάνειά τους το ηλιακό φως και να το καταγράψουμε με κάποιο τηλεσκόπιο που παρακολουθεί το νυχτερινό ουρανό. Σε αυτόν τον τομέα σημειώνουμε ιδιαίτερη επιτυχία χάρη στους “κυνηγούς αστεροειδών”, νέα τηλεσκόπια που έχουν σχεδιαστεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Η NASA λέει πως έχουμε εντοπίσει μέχρι τον Αύγουστο του 2023, περίπου 32.000 αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στη Γη. Τα δεδομένα προέρχονται μέσα από 405 εκατομμύρια παρατηρήσεις από ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστρονόμους.

Από το σύνολο των 32.000, περισσότεροι από 10.000 έχουν μέγεθος πάνω από 140 μέτρα. Αρκετό δηλαδή για να εξολοθρεύσουν μία ολόκληρη πόλη αν συγκρουστούν με τη Γη. Για χάρη σύγκρισης, να αναφέρουμε πως ο αστεροειδής που εξερράγη πάνω από την πόλη Chelyabinsk στη Ρωσία το 2013 και τραυμάτισε 1.500 ανθρώπους, είχε μέγεθος 20 μέτρων. Ένα αστεροειδής που θα ήταν επτά φορές μεγαλύτερος, θα έφτανε στην επιφάνεια και οι επιπτώσεις της σύγκρουσης θα ήταν πολλαπλάσιες, σκοτώνοντας πιθανώς εκατομμύρια ανθρώπους.

Από τους 10.000 αστεροειδείς άνω των 140 μέτρων, κανένας δε φαίνεται να έχει τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Ωστόσο ένα άλλο νούμερο που αποκαλύπτει το infographic της NASA είναι το πιο τρομακτικό. Η NASA πιστεύει πως υπάρχουν περισσότεροι από 14.000 αστεροειδείς άνω των 140 μέτρων που δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα και καθένας από αυτούς μπορεί να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη.

Ακόμα πιο τρομακτικό είναι το γεγονός πως υπολογίζει ότι υπάρχουν 50 αστεροειδείς με μέγεθος ενός χιλιομέτρου που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί. Ένας τέτοιος αστεροειδής αποτελεί απειλή για το σύνολο του ανθρώπινου πολιτισμού, αν και δε φτάνει την κλίμακα του αστεροειδή που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, ο οποίος υπολογίζεται πως είχε μέγεθος 10 χιλιομέτρων.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της για να διασφαλίσει την ασφάλεια της ανθρωπότητας, σύμφωνα πάντα με τα νούμερα που δημοσιεύθηκαν. Αυτά τα infographics ίσως να εμπνεύσουν περισσότερους να συνδράμουν στο κυνήγι των αστεροειδών.