Εκατομμύρια θαλάσσια σφουγγάρια πεθαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής (ΦΩΤΟ)

Νεοζηλανδοί επιστήμονες αποκαλύπτουν συγκλονιστικές εικόνες
27 Ιουνίου 2022 11:06
Εκατομμύρια θαλάσσια σφουγγάρια πεθαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής (ΦΩΤΟ)

Μια ακόμη ανησυχητική εξέλιξη έρχεται από το μέτωπο της κλιματικής αλλαγής, καθώς στη Νέα Ζηλανδία εκατομμύρια θαλάσσια σφουγγάρια πεθαίνουν καθημερινά. Οι αποκαρδιωτικές εικόνες που δημοσίευσαν Νεοζηλανδοί επιστήμονες απεικονίζουν εκατομμύρια θαλάσσια σφουγγάρια, που κάποτε ήταν καφετιά, να υφίστανται πλέον λεύκανση, καθώς όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες αργοπεθαίνουν. 

Το φαινόμενο αποτελεί αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω των εκπομπών αερίου αλλά και της συνεχούς ανόδου της θερμοκρασίας των ωκεανών, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Άλλωστε η περασμένη χρονιά καταγράφθηκε ως η θερμότερη που έχει καταγραφεί στους ωκεανούς για τρίτη σερί χρονιά, κάτι που ασκεί πίεση στα θαλάσσια οικοσυστήματα. 

Τον περασμένο Μάιο επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία είχαν ανακαλύψει χιλιάδες νεκρά σφουγγάρια στα κρύα νερά των νοτιοδυτικών ακτών της χώρας. Ωστόσο, νέα ευρήματα έδειξαν το πραγματικό μέγεθος της ζημίας που ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς τα θαλάσσια σφουγγάρια πεθαίνουν ανά εκατομμύρια ή ακόμη και ανά δεκάδες εκατομμύριά. Η καταστροφική αυτή εικόνα εντοπίζεται σε όλη την περιοχή του Fiordland. 

O καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο Vicotria University, James Bell, είπε τα εξής στο CNN: 

Πρόκειται για ένα από τα πιο άφθονα σημεία όπου ζουν σφουγγάρια στο Fiordland, επομένως είναι μια πραγματικά ευρείας κλίμακας υπόθεση. Ήταν μια περιοχή τόσο άφθονη και πλούσια σε θαλάσσια ζωή, όμως όταν ήρθαμε την βρήκαμε σαν ένα λευκό νεκροταφείο. Ένα αποκαρδιωτικό θέαμα. 

Για την ιστορία τα θαλάσσια σφουγγάρια συναντιούνται σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και υφές και παίζουν κρίσιμο ρόλο στα θαλάσσια οικοσυστήματα, παρέχοντας τροφή και καταφύγιο σε άλλα θαλάσσια ζώα όπως τα καβούρια, τα φύκια και τα ψάρια.

Φέτος, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας υπέστη έξι μαζικές λευκάνσεις, ενώ μελέτες αποδεικνύουν ότι η λεύκανση συναντάται και σε άλλους υφάλους. Βάσει ερευνών εκτιμάται ότι έχει χάσει παραπάνω από το μισό πληθυσμό των κοραλλιών του, λόγω της κλιματικής αλλαγές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.