Πείτε αντίο στα Windows 8.1 – Η Microsoft προειδοποιεί τους τελευταίους χρήστες

Πλησιάζει το τέλος της υποστήριξης
25 Ιουνίου 2022 19:12
Πείτε αντίο στα Windows 8.1 – Η Microsoft προειδοποιεί τους τελευταίους χρήστες

Η Microsoft είναι έτοιμη να αφήσει στο παρελθόν τα Windows 8.1, με την επίσημη υποστήριξη να σταματά σε περίπου έξι μήνες από τώρα και πιο συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου του 2023.

Με το τέλος να είναι κοντά, λοιπόν, η εταιρία ξεκίνησε τώρα να στέλνει ειδοποιήσεις στους χρήστες που εξακολουθούν να τρέχουν τα Windows 8.1 στους υπολογιστές τους, υπενθυμίζοντάς τους πως σύντομα θα χρειαστεί να πούνε ‘αντίο’. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως δε θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα συστήματά τους, απλά πως κάτι τέτοιο δε θα προτείνεται, αφού η Microsoft δε θα παρέχει επιπλέον ενημερώσεις ασφαλείας μετά τον Ιανουάριο. Επομένως, όσοι δεν κάνουν την αναβάθμιση σε κάποια νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος θα πρέπει να ζουν με το ρίσκο το πιθανών κενών ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Microsoft δε θα παρέχει κάποιο Extended Security Update (ESU) πρόγραμμα για επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα υπάρχει ούτε η επιλογή για επι πληρωμή ενημερώσεις για οργανισμούς που ενδεχομένως βασίζονται ακόμη στο λειτουργικό.

Για την ιστορία, η επίσημη υποστήριξη για τα Windows 8 έχει σταματήσει από το 2016, αφού η συντριπτική πλειοψηφία είχε κάνει τη μετάβαση στα Windows 8.1. Πρόκειται για μια ελαφρώς φρεσκαρισμένη έκδοση του λειτουργικού, η οποία διόρθωνε κάποια από τα κραυγαλέα προβλήματα. Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε με τα Windows 8 η Microsoft είχε αλλάξει εντελώς την Έναρξη, δημιουργώντας ένα μενού που καταλάμβανε ολόκληρη την οθόνη και ήταν σχεδιασμένο με τις οθόνες αφής κατά νου. Φυσικά, η απόφαση αυτή δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση, με τα Windows 10 να αναιρούν την πλειοψηφία των μεγάλων αλλαγών το 2015.

Πλέον τα Windows 10 είναι μάλλον η μοναδική επιλογή για τους κατόχους υπολογιστών με Windows 8.1, αφού η επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft επισημαίνει:

Οι περισσότερες Windows 8.1 ή Windows 8 συσκευές δεν πληρούν τις απαιτήσεις για την αναβάθμιση σε Windows 11. Ως εναλλακτική λύση, οι συμβατοί υπολογιστές με Windows 8 και 8.1 μπορούν να αναβαθμιστούν σε Windows 10 αγοράζοντας και εγκαθιστώντας μια πλήρης έκδοση του λογισμικού.