Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την πρώτη χρήση φωτιάς από τον άνθρωπο

Με τη χρήση AI
17 Ιουνίου 2022 09:20
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την πρώτη χρήση φωτιάς από τον άνθρωπο

H χρήση της φωτιάς από τον άνθρωπο ήταν καθοριστική για την ανάπτυξή του, ωστόσο το πώς και πότε συνέβη αυτό παραμένει άγνωστο καθώς έχει χαθεί στο χρόνο. Εκτιμήσεις επιστημόνων τοποθετούν αυτήν την περίοδο περίπου 1.5 εκατομμύριο χρόνια στο παρελθόν. Τώρα όμως έχουμε τις πρώτες αποδείξεις, καθώς αρχαιολόγοι με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης κατάφεραν να ανιχνεύσουν κρυμμένα στοιχεία σε υπολείμματα πυρών στο Ισραήλ, από την Κάτω Παλαιολιθική εποχή, ένα εκατομμύριο χρόνια πριν.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ένα φασματοσκοπικό θερμόμετρο που μπορεί να διακρίνει ελάχιστες χημικές αλλαγές οι οποίες αναλύονται από αλγόριθμους εκμάθησης μηχανής, υπολογίζοντας την έκθεση πετρωμάτων και απολιθωμάτων στη θερμότητα.

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν δίπλα σε απολιθώματα ζώων, χωρίς να υπάρχουν οπτικές ενδείξεις πως χρησιμοποιήθηκε φωτιά σε αυτήν την τοποθεσία. Το θερμόμετρο τεχνητής νοημοσύνης όμως αποκάλυψε τις απειροελάχιστες χημικές υπογραφές, δείχνοντας πως ένας αριθμός πέτρινων εργαλείων και χαυλιοδόντων είχαν χρησιμοποιηθεί σε ένα εύρος θερμοκρασιών, μερικές από τις οποίες ξεπερνούσαν τους 400 βαθμούς Κελσίου, υποδεικνύοντας πως είχαν έρθει σε επαφή με τη φωτιά.

Ενώ η ομάδα δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς την πιθανότητα πυρκαγιάς, η συγκέντρωση εργαλείων και οστών δείχνει πως οι πρώτοι Ανθρωπίνοι είχαν υπό τον έλεγχό τους τη φωτιά.

Περαιτέρω χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για το πότε και πώς χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για πρώτη φορά τη φωτιά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PNAS.