ΦΗΜΗ: Η RTX 4060 της NVIDIA θα έχει μεγαλύτερη κατανάλωση από την RTX 3070  

Νέες πληροφορίες για το mid-range μοντέλο της νέας σειράς

ΦΗΜΗ: Η RTX 4060 της NVIDIA θα έχει μεγαλύτερη κατανάλωση από την RTX 3070

Μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί πολλά για τις νέες άκρως αναμενόμενες RTX 4000 κάρτες γραφικών της Nvidia και ειδικότερα για τα high-end μοντέλα. Συγκεκριμένα, η εταιρία ακούστηκε πως κάνει πειράματα ακόμη και με ένα «τέρας» των 900W, ενώ η ναυαρχίδα RTX 4090 αναμένεται να είναι τουλάχιστον δύο φορές ισχυρότερη από την τωρινή RTX 3090.

Τώρα, μιας και η ημερομηνία κυκλοφορίας των GPUs πλησιάζει, αν λάβουμε υπόψη τις πιο πρόσφατες φήμες που κάνουν λόγο για ντεμπούτο τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, στα φώτα της δημοσιότητας ήρθαν και μερικά νέα στοιχεία για την RTX 4060. Πρόκειται για το mid-range μοντέλο της νέας σειράς, το οποίο πιθανότατα θα κλείσει το μάτι σε περισσότερες gamers με την πιο προσιτή τιμή του.

Συγκεκριμένα, ο πλέον συνήθης ύποπτος leaker Kopite7kimi, ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν έχει αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με tech προϊόντα που στη συνέχεια επαληθεύτηκαν, τόνισε πως είναι πολύ περίεργος για την απόδοση που θα προσφέρει το εν λόγω μοντέλο. Ο λόγος; Σύμφωνα με τις πληροφορίες του η RTX 4060 θα έχει υψηλότερη κατανάλωση από την RTX 3070.

Αν και ο leaker δεν αποκαλύπτει τα specs της 4060, από τη σύγκρισή του μπορούμε να εξάγουμε μερικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, η GeForce RTX 3070 και ειδικότερα η Founders Edition καταναλώνει περίπου 220W. Από την άλλη, οι GeForce RTX 3060 12GB και οι GeForce RTX 3060 Ti καταναλώνουν αντίστοιχα 170W και 200W. Αυτό σημαίνει πως σε σχέση με την τωρινή γενιά, το mid-range μοντέλο της Nvidia ενδέχεται να ανεβάσει σημαντικά τον πήχη της κατανάλωσης, ίσως και κατά 50W, με ακόμη μεγαλύτερη άλμα για τα factory-overclocked μοντέλα.

Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να δούμε RTX 4060 μοντέλα με κατανάλωση από 250 έως και 300W ή περισσότερα. Αυτό αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα για τους υπολογιστές μεσαίας κατηγορίας που συνήθως έχουν μικρότερα τροφοδοτικά (450-600W) και φτιάχνονται και σε μικρότερα κουτιά με πιο περιορισμένο airflow. Ίσως η νέα γενιά της Nvidia, λοιπόν, να κρούσει για πολλούς το καμπανάκι της γενικής αναβάθμισης. Μένει να δούμε, φυσικά, αν και το άλμα απόδοσης θα το δικαιολογεί.