ΦΗΜΗ: Ηλεκτροσόκ από την Nvidia - Πειραματίζεται με RTX 4000 κάρτα γραφικών-τέρας των 900W!

Νέες πληροφορίες για την RTX 4000 σειρά
28 Απριλίου 2022 14:31
ΦΗΜΗ: Ηλεκτροσόκ από την Nvidia - Πειραματίζεται με RTX 4000 κάρτα γραφικών-τέρας των 900W!

Είναι σχεδόν βέβαιο πως η επόμενη γενιά καρτών γραφικών της Nvidia θα φέρει τα πάνω κάτω όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, αφού μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά τις φήμες πως το TDP της RTX 4090 θα αγγίζει τα 600W, άλλη μια φήμη έρχεται να κάνει το γύρο του διαδικτύου, με ακόμη πιο…τρομακτικά νούμερα.

Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει το έμπιστο δημοσιογραφικό μέσο Tom’s Ηardware, ένας ανώνυμος hardware leaker φαίνεται πως έφερε στα φώτα της δημοσιότητας μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter μερικές νέες πληροφορίες για την επερχόμενη RTX 4000 σειρά καρτών γραφικών της Nvidia.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο χρήστης @kopite7kimi αποκάλυψε πως η εταιρία κάνει πειράματα με μια κάρτα γραφικών πραγματικό τέρας που καταναλώνει 900W ηλεκτρικής ενέργειας! Για την ώρα δεν γνωρίζουμε τα specs της, παρά μόνο πως κάνει χρήση του ολοκαίνουργιου AD102 "Ada Lovelace" GPU, που σύμφωνα πάντα με τις φήμες θα είναι το ίδιο chip που θα αξιοποιεί και η RTX 4090. Συγχρόνως, ο leaker ισχυρίζεται πως για την τροφοδοσία της με ρεύμα χρειάζονται 2 συνδέσεις των 16pin με το τροφοδοτικό, ενώ όσον αφορά τη μνήμη είναι εξοπλισμένη με 48GB GDDR6X των 24GBps.

Το πιθανότερο είναι πως η Nvidia απλά δοκιμάζει τα όρια του νέου της hardware, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τα VRMs και τις αντοχές των υλικών κατασκευής και έτσι μάλλον το εν λόγω μοντέλο δε θα βρει ποτέ το δρόμο του στα ράφια των καταστημάτων για το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Φυσικά, υπάρχει το ενδεχόμενο η εταιρία να ετοιμάζει κάποιο ακραίο TITAN μοντέλο ή ίσως να μιλάμε και για την επόμενη RTX 4090 Ti ναυαρχίδα. Όπως και να ‘χει, για την ώρα μπορούμε να κάνουμε μόνο εικασίες.

Οι RTX 4080 και RTX 4070

Συνεχίζοντας, ο leaker αναφέρθηκε και στα υποτιθέμενα specs των επόμενης γενιάς RTX 4080 και RTX 4070. Προφανώς και πρόκειται για φήμες, αλλά όπως και να έχει σίγουρα οι πληροφορίες του παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ξεκινώντας, λοιπόν, με την Nvidia GeForce RTX 4080, η κάρτα θα κάνει χρήση του δεύτερου καλύτερου chip της νέας Ada αρχιτεκτονικής, γνωστό ως AD103, με TDP που πιθανότατα θα ξεπερνά τα 500W, ενώ όσον αφορά τη μνήμη θα έχουμε 16GB GDDR6X τεχνολογίας.

Περνώντας στην RTX 4070, η κάρτα αναφέρεται πως θα κάνει χρήση του AD104 chip και θα είναι πολύ πιο οικονομική όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, αφού θα ζητά περίπου 300W. Συγχρόνως, ο leaker αναφέρει πως θα είναι εξοπλισμένη με 12GB μνήμης, η οποία θα είναι GDDR6 τεχνολογίας και όχι GDDR6X, όπως τα μεγαλύτερα μοντέλα. Βέβαια, δεν ξεκαθαρίζεται αν θα χρησιμοποιούνται τα modules με τα οποία είμαστε ήδη εξοικειωμένοι με τις Ampere κάρτες ή αν η Nvidia θα κάνει τη μετάβαση στα GDDR6 modules των 18Gbps.