ΦΗΜΗ: Η Nvidia RTX 4090 θα τινάξει τους λογαριασμούς ρεύματος με 600W+ κατανάλωση!

Νέες πληροφορίες για την επομένη γενιά
21 Απριλίου 2022 09:59
ΦΗΜΗ: Η Nvidia RTX 4090 θα τινάξει τους λογαριασμούς ρεύματος με 600W+ κατανάλωση!

Μερικές νέες πληροφορίες για τις RTX 4000 κάρτες γραφικών της Nvidia κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, επισημαίνοντας πως η κατανάλωση ενέργειας θα ανέβει κατακόρυφα στα επόμενης γενιάς μοντέλα, αγγίζοντας ενδεχομένως τα 600W!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, οι νέες φήμες προέρχονται από το δημοφιλές tech YouTube κανάλι Moore's Law is Dead, το οποίο επικαλούμενο δικές του πηγές, αναφέρει στο νέο του βίντεο πως η Nvidia κάνει διάφορες "περίεργες κινήσεις", καθώς δε θέλει με τίποτα να χάσει στην επόμενη γενιά από τις RDNA 3 κάρτες γραφικών της AMD.

Έτσι, η GeForce RTX 4090, η οποία θα είναι αρχικά το flagship μοντέλο της νέας σειράς, θα κάνει χρήση του ολοκαίνουργιου AD102 "Ada Lovelace" GPU και θα έχει TDP 600W. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο άλμα στην κατανάλωση, αφού η RTX 3090 Ti που είναι αυτή τη στιγμή το κορυφαίο μοντέλο της Nvidia έχει TDP 450W. Μάλιστα, μιας και μιλάμε για 600W στο reference μοντέλο, οι υλοποιήσεις των τρίτων εταιριών, όπως η ASUS, η MSI και η Gigabyte, αναμένεται να το ξεπεράσουν κατά πολύ.

Συγκεκριμένα, ο YouTuber αναφέρει:

Στα μέσα του 2021, η κορυφαία Lovelace κάρτα αναμενόταν να είναι των 400-500W. Ωστόσο, η επιλογή να ξεπεράσει αυτό το εύρος υπήρχε πάντα. Σε αυτό το σημείο τα 500-600W μοιάζουν πάρα πολύ πιθανά. Η RTX 4090 θα έχει TDP 600W και όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή η ανάπτυξή της βρίσκεται πιο μπροστά από τις υπόλοιπες κάρτες. Πιθανότατα αυτή θα κυκλοφορήσει πρώτα.

Στη συνέχεια πρόσθεσε:

Αν ο κόσμος το παρατηρήσει, πολλοί OEMs ξαφνικά κυκλοφορούν μεγαλύτερα κουτιά και πολύ καλύτερα τροφοδοτικά για κάποιο λόγο. Απλά ετοιμάζονται. Τα PSUs των 1000W+ θα είναι το στάνταρ σύντομα.

Πράγματι, όπως σας ενημερώσαμε πρόσφατα με το τροφοδοτικό των 1600W της ASUS, ολοένα και περισσότερες εταιρίες κυκλοφορούν τελευταία ‘τροφοδοτικά-τέρατα’, με περιθώρια για πολύ υψηλότερη κατανάλωση, ενσωματώνοντας μάλιστα και την καινούργια 16-pin σύνδεση για παροχή περισσότερου ρεύματος στις κάρτες γραφικών.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως το ιστορικό του Moore's Law is Dead καναλιού περιλαμβάνει τόσο διαρροές που αποδείχθηκαν έγκυρες, όσο και πληροφορίες που τελικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επομένως, σας προτείνουμε να είστε επιφυλακτικοί με όλα τα παραπάνω, μέχρι να υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση από την Nvidia.