ΕΠΙΣΗΜΟ: Όλα τα κινητά στην Ευρωπαϊκή Ένωση με USB-C μέχρι το 2024!

Συμπεριλαμβανομένων προφανώς και των iPhones
07 Ιουνίου 2022 17:42
ΕΠΙΣΗΜΟ: Όλα τα κινητά στην Ευρωπαϊκή Ένωση με USB-C μέχρι το 2024!

Όπως συμφωνήθηκε σήμερα στις διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι το φθινόπωρο του 2024, το USB Type-C θα γίνει η κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets στις χώρες της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας.

Ναι, αυτό σημαίνει πως και η Apple θα χρειαστεί να εγκαταλείψει τη lightning θύρα που χρησιμοποιεί στα iPhone smartphones της και σε άλλες συσκευές της, κάνοντας τη μετάβαση στην κοινή θύρα. Οι νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν όλες τις μικρές και μεσαίες ηλεκτρικές συσκευές, οπότε το USB Type-C για την φόρτιση θα πρέπει να υιοθετηθεί και από ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, φορητές κονσόλες, e-readers κ.α. Η αλλαγή θα αφορά και τα laptops, οι κατασκευαστές των οποίων όμως θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του για να συμμορφωθούν.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει πρόσφατα για τα παρασκηνιακά πειράματα της Apple, η νομοθεσία αυτή βρισκόταν στα σκαριά για περισσότερο από μια δεκαετία. Ωστόσο, επιτέλους επιτεύχθηκε συμφωνία για το πεδίο εφαρμογής της, μετά από τις σημερινές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διαφορετικών φορέων της Ένωσης.

Μάλιστα, πέρα από τον κοινό USB Type-C φορτιστή για όλες τις συσκευές, η ΕΕ αποφάσισε πως και η ταχύτητα φόρτισης θα πρέπει επίσης να είναι εναρμονισμένη για συσκευές που υποστηρίζουν fast charging, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

Τέλος, θα είναι απαραίτητο οι καταναλωτές να λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών τους, διευκολύνοντάς τους να δουν εάν οι υπάρχοντες φορτιστές τους είναι συμβατοί, ενώ από όταν εφαρμοστούν τα μέτρα θα μπορούν επίσης να επιλέξουν αν θέλουν οι νέες συσκευές που αγοράζουν να περιλαμβάνουν ή όχι φορτιστή.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη εκκρεμούν κάποια βήματα, αφού μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν και επίσημα τη συμφωνία, για να δημοσιευθεί έπειτα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφού συμβεί και αυτό, οι διατάξεις θα αρχίσουν να ισχύουν μετά από 24 μήνες.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί πως οι νέοι αυτοί κανόνες δε θα ισχύουν για προϊόντα που διατίθενται ήδη στην αγορά, αλλά μόνο για τις νέες συσκευές που θα κυκλοφορούν μετά από την ημερομηνία εφαρμογής.

Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πατώντας εδώ.