Η Intel δείχνει για πρώτη φορά τις desktop κάρτες γραφικών της (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ναι, υπάρχουν στα αλήθεια
06 Ιουνίου 2022 14:38
Η Intel δείχνει για πρώτη φορά τις desktop κάρτες γραφικών της (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τους τελευταίους μήνες έχουν ακουστεί πολλά για τις κάρτες γραφικών της Intel για desktops, η κυκλοφορία των οποίων έχει περάσει από αρκετά σκαμπανεβάσματα και καθυστερήσεις. Βέβαια, παρά τις φήμες, τις εικασίες και τις επίσημες δηλώσεις, οι μοναδικές εικόνες που είχαμε από τις άκρως αναμενόμενες Arc GPUs ήταν μερικά renders.

Αυτό έρχεται να αλλάξει τώρα, αφού η Intel αποφάσισε να δείξει για πρώτη φορά τις desktop κάρτες γραφικών της στην πραγματική ζωή. Ναι, υπάρχουν στα αλήθεια και όσοι παρευρέθηκαν στο Intel Extreme Masters gaming τουρνουά που έλαβε χώρα πριν μερικές ώρες στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν την ευκαιρία να τις δουν από κοντά.

Αναλυτικότερα, η εταιρία είχε ως έκθεμα μια Arc Alchemist κάρτα της 700 σειράς που χρησιμοποιούσε την ACM-G10 GPU. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες που έφερε στα φώτα της δημοσιότητας ο χρήστης του Twitter, Bryce_GfxDriverGuru, δείχνοντας το μοντέλο από όλες τις πλευρές του.

Για την ώρα δεν ξέρουμε αν πρόκειται για την Arc Alchemist A770 ή για την ισχυρότερη A780 GPU, αλλά παρόλα αυτά μπορούμε να εξάγουμε μερικά συμπεράσματα. Συγκεκριμένα, η κάρτα έχει dual-slot σχεδιασμό, με ένα σύστημα ψύξης που απαρτίζεται από δύο μεγάλους ανεμιστήρες. Αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι οι PCIe power connectors. Το board έχει μια σύνδεση 8-pin και μια 6-pin για την παροχή επιπρόσθετης ηλεκτρικής ενέργειας έως 225W, πράγμα που σημαίνει πως σε συνδυασμό με τα 75W που είναι σε θέση να παρέχει η PCIe x16 θύρα της μητρικής, η συνολική κατανάλωση μπορεί πιθανώς να φτάνει μέχρι και τα 300W. Αυτό σημαίνει πως η πρόταση της Intel θα μοιάζει αρκετά με τις ανταγωνιστικές κάρτες γραφικών της AMD και της Nvidia όσον αφορά την κατανάλωση και την παραγόμενη θερμότητα.

Το μόνο που μένει, λοιπόν, είναι να δούμε ποια θα είναι τελικά η απόδοση στα παιχνίδια, στα benchmarks και σε διάφορες άλλες απαιτητικές εφαρμογές.

Για την ώρα γνωρίζουμε πως οι PC hardware enthusiasts θα μπορούν να βρουν τις πρώτες Arc κάρτες γραφικών στα ράφια των καταστημάτων προς τα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, αν δεν υπάρξουν περεταίρω καθυστερήσεις, οπότε σύντομα θα απαντηθούν και τα τελευταία αυτά ερωτήματα.