Νέο παγκόσμιο ρεκόρ: Επεξεργαστής έγινε overclock στα 9.1 GHz

Ενώ και Έλληνες overclockers κατέκτησαν μια παγκόσμια πρωτιά
18 Οκτωβρίου 2023 11:42
Νέο παγκόσμιο ρεκόρ: Επεξεργαστής έγινε overclock στα 9.1 GHz

Πριν μερικές ώρες τα πρώτα μοντέλα της 14ης γενιάς των Core επεξεργαστών της Intel έγιναν διαθέσιμα και όπως γίνεται συχνά με τις κυκλοφορίες νέου hardware τελευταία, συγχρόνως έσπασαν και διάφορα overclocking ρεκόρ.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η ολοκαίνουργια ναυαρχίδα της Intel, ο Core i9-14900KF, σημείωσε νέο εντυπωσιακό παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς η συχνότητά του έφτασε τα 9,1 GHz. Το ρεκόρ επιτεύχθηκε από την ‘ElmorLabs’, χρησιμοποιώντας την ROG Maximus Z790 APEX Encore μητρική της ASUS. Το τσιπ λειτουργούσε με μόλις 8 P-Cores ενεργοποιημένους και με απενεργοποιημένο το hyper-threading. Για την ψύξη του έγινε φυσικά χρήση υγρού αζώτου, το οποίο έριξε τις θερμοκρασίες σε επίπεδα κάτω των 200C.

Μάλιστα, αυτό δεν είναι το μόνο παγκόσμιο overclocking ρεκόρ για το οποίο καυχήθηκε η ASUS, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει δέκα ακόμη πρωτιές και άλλα τρία ρεκόρ, ένα εκ των οποίων το κατάφεραν Έλληνες! Αναλυτικότερα, πάλι στην ASUS ROG Maximus Z790 APEX Encore καταγράφηκε και η υψηλότερη συχνότητα DDR5 μνήμης που έχουμε δει ποτέ, στα 11,614 MT/s ή 5806.5 MHz από τον overclocker ‘lupin_no_musume’ από το Χονγκ Κονγκ.

Όσον αφορά το ρεκόρ των Ελλήνων, ο overclocker με username ‘OGS’ από την ομάδα Hellas Overclocking Team κατάφερε να κατακτήσει την παγκόσμια πρωτιά στο ‘Cinebench - R20 8xCPU’ με τον Intel Core i9 14900KF στα 7700 MHz και ψύξη υγρού αζώτου. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την εικόνα που μοιράστηκε.