Τελικά όντως καθυστερούν οι Arc desktop κάρτες γραφικών της Intel

Άλλο ένα σκαμπανέβασμα για την εταιρία
10 Μαΐου 2022 21:36
Τελικά όντως καθυστερούν οι Arc desktop κάρτες γραφικών της Intel

Όπως σας ενημερώσαμε πριν μερικές ώρες, υπήρχαν φήμες πως οι νέες Arc desktop κάρτες γραφικών της Intel θα καθυστερήσουν. Τελικά, τις πληροφορίες αυτές ήρθε να επιβεβαιώσει τώρα η ίδια η Intel, η οποία αποκάλυψε και επίσημα τα σχέδιά της για ένα ντεμπούτο σε κύματα.

Αναλυτικότερα, οι πολυσυζητημένες GPUs της εταιρίας ήταν αρχικά προγραμματισμένο να κυκλοφορήσουν το 2021, έπειτα καθυστέρησαν για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και τελικά για το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους. Τώρα, η εταιρία τονίζει πως θα ακολουθήσει μια κλιμακωτή προσέγγιση, δίνοντας αρχικά προτεραιότητα στην Κίνα. Συγκεκριμένα, η Intel ακόμη δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, αναφέροντας απλά πως μπορούμε να περιμένουμε τις desktop κάρτες της μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022. Έτσι, τα πρώτα εισαγωγικού επιπέδου A3 desktop μοντέλα θα γίνουν διαθέσιμα στην Κίνα για τους επαγγελματίες κατασκευαστές συστημάτων και και τους OEMs. Έπειτα θα γίνουν σταδιακά διαθέσιμα παγκοσμίως, καταφθάνοντας εν τέλει και στους χρήστες που αγοράζουν μόνοι τους τα εξαρτήματα. Αργότερα μέσα στο καλοκαίρι η Intel σχεδιάζει να κυκλοφορήσει και τις ισχυρότερες Arc A5 και A7 desktop κάρτες γραφικών, ξεκινώντας και πάλι κλιμακωτά από τους επαγγελματίες κατασκευαστές συστημάτων.

Από την άλλη, τα μοντέλα της για φορητούς υπολογιστές είναι διαθέσιμα αποκλειστικά για τα laptops της Samsung στη Νότια Κορέα, με την Intel να φιλοδοξεί πως θα μπορέσει να επεκταθεί σύντομα σε περισσότερες αγορές. Η εταιρία συνεργάζεται με κατασκευαστές laptops όπως οι Lenovo, Acer, HP και Asus για να φέρει στην αγορά όσο το δυνατόν συντομότερα μοντέλα με εισαγωγικού επιπέδου Arc 3 GPUs, ενώ ισχυρότερα μοντέλα με Arc 5 και Arc 7 GPUs είναι προγραμματισμένο να καταφθάσουν στις αρχές του καλοκαιριού. Η Intel ήλπιζε πως τα Arc Laptops θα υπήρχαν ήδη σε περισσότερες αγορές, αλλά κατηγόρησε την παγκόσμια έλλειψη chips για τις καθυστερήσεις, επισημαίνοντας παράλληλα πως υπήρξαν και προβλήματα με την ανάπτυξη του απαραίτητου software.

Πιθανότατα, λοιπόν, οι PC hardware enthusiasts θα μπορούν να βρουν τις πρώτες Arc κάρτες γραφικών στα ράφια των καταστημάτων προς τα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, αν δεν υπάρξουν περεταίρω καθυστερήσεις.

Φυσικά, το πρόβλημα με την κυκλοφορία τον Αύγουστο είναι πως θα υπάρχει πολύ λίγος χρόνος για να εδραιωθεί η σειρά στην αγορά, αφού στο τέλος της χρονιάς αναμένεται να καταφθάσουν και οι επόμενης γενιάς κάρτες της Nvidia και της AMD. Σύμφωνα με τις διαρροές, τόσο τα Ada Lovelace μοντέλα της Nvidia όσο και οι RDNA 3 της AMD αναμένεται να κάνουν τεράστια άλματα απόδοσης, οπότε η Intel θα είναι δύσκολο να πείσει τους enthusiasts, ειδικά αν ισχύουν οι φήμες πως οι GPUs της δυσκολεύονται να υπερισχύσουν έναντι των ήδη υπαρχόντων μοντέλων.