Αρχαίος πολιτισμός που είχε "χαθεί" βρέθηκε στα βάθη του Αμαζονίου με τη χρήση laser (ΦΩΤΟ)

Ερευνητές πέταξαν με ένα ειδικά εξοπλισμένο ελικόπτερο πάνω από το αχανές δάσος του Αμαζονίου
26 Μαΐου 2022 14:05
Αρχαίος πολιτισμός που είχε "χαθεί" βρέθηκε στα βάθη του Αμαζονίου με τη χρήση laser (ΦΩΤΟ)

Σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη βρέθηκαν μπροστά τους μια ομάδα ερευνητών, οι οποίοι βρήκαν μέσω της τεχνικής LIDAR έναν "χαμένο' αρχαίο πολιτισμό στα βάθη του Αμαζονίου

Με τη χρήση ενός εναέριου LIDAR αισθητήρα που ενσωμάτωσαν σε ένα ελικόπτερο και πέταξαν πάνω από το αχανές δάσος του Αμαζονίου. Αυτό εκτοξεύοντας ουσιαστικά εκατομμύρια υπέρυθρες δέσμες laser το δευτερόλεπτο στο έδαφος μπόρεσε να βρει στοιχεία αποικιών που είχαν χτισθεί από έναν χαμένο Προ-Ισπανικό πολιτισμό, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο debate των επιστημόνων για το εάν μπορούσε αυτή η περιοχή να φιλοξενήσει ένα μεγάλο πληθυσμό. 

Τα ευρήματα δείχνουν πως πρόκειται για τους μυστηριώδεις Casarabe που ζούσαν στην περιοχή Llanos de mojos στην λεκάνη του Αμαζονίου μεταξύ 500 και 1400 μ.Χ., όπου μαθαίνουμε πως ήταν πολύ περισσότεροι από ότι πιστεύαμε προηγουμένως και είχαν αναπτύξει έναν εκτεταμένο πολιτισμό που ήταν τέλεια προσαρμοσμένος στο μοναδικό αυτό περιβάλλον που κατοικούσαν, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου στο περιοδικό Nature. 

Χάρη στην LIDAR τεχνολογία αποκαλύφθηκαν αυτές οι αρχαίες δομές κάτω από ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση, ανακαλύπτωντας ολόκληρους άγνωστους οικισμούς μέσα σε έν δίκτυο δ΄ρομων, μονοπατιών, δεξαμενών και καναλιών που επικεντρώνονταν σε δύο μεγάλους οικισμούς των Casarabe, που ονομάζονται σήμερα Cotoca και Landívar. 

Για όσους δε γνωρίζουν η τεχνική LIDAR, αναλύοντας τα οπισθοσκεδαζόμενα σήματα που προέρχονται από την αλληλεπίδραση των συστατικών της ατμόσφαιρας με την ακτινοβολία λέιζερ, είναι ικανή να καθορίσει την κατακόρυφη κατανομή των κυριότερων ρύπων και συστατικών της ατμόσφαιρας με μεγάλη χωρική (~3-7 m) και χρονική ακρίβεια (από 10-30 s έως μερικά min.).

"Με μια ώρα περπάτημα, μπορείτε να φτάσετε σε έναν άλλο οικισμό. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι αυτή η περιοχή ήταν πολύ πυκνοκατοικημένη κατά την προϊσπανική εποχή", δήλωσε στο Live Science ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Heiko Prumers, αρχαιολόγος στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στη Βόννη. 

 

Tags: