Νέες εικόνες του Ήλιου που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Από το Solar Orbiter της ESA
23 Μαΐου 2022 12:41
Νέες εικόνες του Ήλιου που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Το Solar Orbiter της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας έκανε το κοντινότερό του πέρασμα από το περιήλιο του Ήλιου, καταγράφοντας εντυπωσιακές εικόνες με υψηλή ανάλυση. Περνώντας 48 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, πιο κοντά από την απόσταση που βρίσκεται ο Ερμής, οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους 500 βαθμούς Κελσίου, ενώ μελλοντικά περάσματα αναμένεται να είναι πιο κοντινά και πιο…καυτά.

Το Solar Orbiter χρησιμοποίησε και τα 10 επιστημονικά του όργανα για να πάρει πληροφορίες για τον Ήλιο που μέχρι τώρα δεν ήταν προσβάσιμες, όπως λεπτομέρειες για τα ασταθή μαγνητικά πεδία του και τα χαώδη καιρικά του φαινόμενα που επηρεάζουν όλο το Ηλιακό σύστημα.

Το Solar Orbiter υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στην ηλιακή επιστήμη δείχνοντάς μας τμήματα του Ήλιου που κανονικά δεν μπορούμε να δούμε, όπως οι πόλοι του. Οι πόλοι είναι πολύ σημαντικοί στη μελέτη του άστρου μας, επειδή παίζουν καίριο ρόλο στην ηλιακή δραστηριότητα.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Ακόμα κι αν το Solar Orbiter σταματούσε να καταγράφει δεδομένα αύριο, θα ήμασταν απασχολημένοι ακόμα για χρόνια για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε όλα όσα έχει καταγράψει έως τώρα.

Το Solar Orbiter αναμένεται να πραγματοποιήσει 14 ακόμα περιήλια πριν το 2030 σε αποστάσεις που θα φτάσουν ακόμα και τα 40 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα της Αφροδίτης για να επιταχύνει.

Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ποιότητα των δεδομένων από το πρώτο μας περιήλιο. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως αυτή ήταν μόνο η αρχή της αποστολής. Θα είμαστε όντως πολύ απασχολημένοι.