Το Starliner τα κατάφερε και προσδέθηκε στον ISS (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Θα ακολουθήσει επανδρωμένη αποστολή
21 Μαΐου 2022 09:27
Το Starliner τα κατάφερε και προσδέθηκε στον ISS (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Η Boeing κατάφερε να ξεπεράσει τις δύο προηγούμενες αποτυχίες της και κατάφερε να αποδείξει - με καθυστέρηση δυόμιση ετών - με μία μη επανδρωμένη πτήση πως η κάψουλα CST-100 Starliner είναι έτοιμη να φιλοξενήσει αστροναύτες, αποτελώντας μία εναλλακτική στην αποστολή πληρωμάτων στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μετά τη χτεσινή εκτόξευση, η Starliner κάψουλα κατάφερε να προσδεθεί στον ISS.

Αφού πλησίασε σε απόσταση 180 μέτρων από τον ISS, η κάψουλα πραγματοποίησε μία αυτοματοποιημένη υποχώρηση στα 200 μέτρα για να επιδείξει την ικανότητά της να απομακρυνθεί από το σταθμό με ελεγχόμενο τρόπο και να παραμείνει στη θέση της.

Έπειτα πλησίασε και σταμάτησε στα 10 μέτρα από τον ISS, μέχρι το πλήρωμα εδάφους και οι αστροναύτες του σταθμού να σιγουρευτούν πως όλα είναι έτοιμα για την πρόσδεση.

Η πρόσδεση τελικά ήταν επιτυχής και χωρίς προβλήματα, ενώ η θύρα του Starliner θα παραμείνει κλειστή μέχρι να γίνει η τελετή ανοίγματος σήμερα. Έπειτα οι αστροναύτες του ISS θα μπουν μέσα για να παραλάβουν το φορτίο που τους παραδόθηκε, καθώς και το ανδρείκελο Rosie the Rocketeer που τοποθετήθηκε στην κάψουλα για να προσομοιώσει έναν αστροναύτη κατά την πτήση.

Το Boeing Starliner σκάφος πραγματοποίησε την πρώτη ιστορική πρόσδεση στον ISS και ανοίγει μία νέα οδό πρόσβασης πληρωμάτων στο τροχιακό εργαστήριο. – Steve Siceloff, εκπρόσωπος επικοινωνιών της Boeing

Η κάψουλα θα παραμείνει στη θέση της για τις επόμενες πέντε μέρες, πριν αποσυνδεθεί από το σταθμό και χρησιμοποιήσει τους κινητήρες της για να βγει από τροχιά και να επιστρέψει στη Γη. Οι δύο κινητήρες οι οποίοι δε λειτουργούν δεν αναμένεται να αποτελέσουν πρόβλημα σύμφωνα με την Boeing και τη NASA.