Οι ελέφαντες θρηνούν τους νεκρούς τους όπως εμείς  

YouTube videos βοήθησαν τους επιστήμονες

Οι ελέφαντες θρηνούν τους νεκρούς τους όπως εμείς

Μία νέα έρευνα του Smithsonian Conservation Biology Institute χρησιμοποίησε YouTube videos για να μελετήσει μία συμπεριφορά των ασιατικών ελεφάντων η οποία είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί στα πλαίσια μίας επιστημονικής έρευνας. Την αντίδραση των ελεφάντων στο θάνατο.

Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι από τις ενέργειες των ασιατικών ελεφάντων όταν πέθαινε ένα μέλος της ομάδας τους, ενέργειες που δε διαφέρουν πολύ από τις δικές μας. Είδαν ενέργειες αγγίγματος, φύλαξης του πτώματος, σπρώξιμο και κούνημά του, ενώ σε περιπτώσεις που ο θάνατος αφορούσε ένα μωρό ελέφαντα, οι μητέρες χρησιμοποιούσαν τις προβοσκίδες τους για να κουβαλήσουν το μικρό.

Η συμπεριφορά αυτή είχε καταγραφεί στους αφρικανικούς ελέφαντες, αλλά δεν υπήρχαν επιστημονικές καταγραφές για τους ασιατικούς. Αναζητώντας video στο YouTube οι ερευνητές βρήκαν 24 τέτοιες περιπτώσεις. Αρκετοί ελέφαντες ακουμπούσαν με τις προβοσκίδες το πρόσωπο ή τα αυτιά του νεκρού ελέφαντα και οι μητέρες κλωτσούσαν επανειλημμένα το νεκρό παιδί τους. Ακόμα μία κυρίαρχη συμπεριφορά ήταν η παραγωγή θορύβου για να θρηνήσουν, ενώ πολλές φορές συγκεντρώνονται γύρω από το πτώμα και υπήρχαν περιπτώσεις που κυνήγησαν ανθρώπους που προσπάθησαν να πλησιάσουν.

Η κατανόηση του πώς οι ελέφαντες αντιλαμβάνονται το θάνατο μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τις περίπλοκες γνωστικές τους ικανότητες.

Μιλάμε πάντα για απώλεια του περιβάλλοντος που ζούνε, μιλάμε για πολλά, αλλά δε μιλάμε για το τι τραβάνε αυτά τα ζώα ψυχολογικά. Αυτά τα σπάνια και εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα υποδεικνύουν πως υπάρχει επίγνωση της απώλειας στους ελέφαντες.

Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακόμα σε ποιο βαθμό κατανοούν οι ελέφαντες την ιδέα του θανάτου, ωστόσο δε διαφέρουν πολύ από εμάς στον τρόπο που θρηνούν.