Ανακαλύφθηκαν πάνω από 1.000 νέοι αστεροειδείς κρυμμένοι στα δεδομένα του Hubble
Ο μακρύς κατάλογος των παρατηρήσεων του Hubble ερευνάται διεξοδικά από μία ομάδα αστρονόμων που το 2019 ίδρυσαν το Hubble Asteroid Hunter, σε μία προσπάθεια να βρουν νέους αστεροειδείς κρυμμένους στην τεράστια ποσότητα δεδομένων που έχει συγκεντρωθεί επί χρόνια από το διαστημικό τηλεσκόπιο.
“Τα σκουπίδια ενός αστρονόμου μπορεί να είναι ο θησαυρός ενός άλλου” δήλωσε ο Sandor Kruk του Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics, επιβεβαιώνοντας την εύρεση χιλίων νέων αστεροειδών.
Τα δεδομένα του Hubble πολλές φορές απορρίπτονται αν οι παρατηρήσεις του δεν αφορούν αστεροειδείς και θεωρούνται ως “θόρυβος”. Γι’ αυτό το λόγο αφαιρούνται έτσι ώστε να ξεχωρίσουν τα δεδομένα της εκάστοτε έρευνας. Οι κυνηγοί αστεροειδών ανέλυσαν πάνω από 37.000 σύνθετες εικόνες του Hubble που καταγράφηκαν από το 2002 έως το 2021 με την Advanced Camera for Surveys και με την Wide Field Camera 3. Οι περισσότερες εικόνες ήταν 30λεπτες εκθέσεις φωτός, οπότε οι αστεροειδείς εμφανίζονται ως καμπύλες τροχιές, κάτι που δυσκολεύει πολύ τους υπολογιστές να τους εντοπίσουν.
Εξαιτίας των τροχιών και της κίνησης του ίδιου του Hubble, οι πορείες τους εμφανίζονται ως καμπύλες στις εικόνες, κάτι το οποίο τα κάνει πολύ δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν ή μάλλον είναι δύσκολο να πεις σε έναν υπολογιστή πώς να τους ανιχνεύσει αυτόματα. Έτσι, χρειαζόμαστε εθελοντές για να κάνουν μία αρχική κατηγοριοποίηση και έπειτα μπορούμε να εκπαιδεύσουμε έναν αλγόριθμο εκμάθησης μηχανής.
Πάνω από 11.000 ερασιτέχνες αστρονόμοι συμμετείχαν στο project κατηγοριοποίησης. Συνολικά εντοπίστηκαν 2.487 πιθανοί αστεροειδείς και ο αλγόριθμος εντόπισε επιπλέον 900. Αφού αφαιρέθηκαν κοσμικές ακτίνες και άλλα αντικείμενα, έμειναν 1701 ίχνη αστεροειδών σε 1316 εικόνες του Hubble. Περίπου το 1/3 αυτών ήταν ήδη γνωστοί αστεροειδείς, αφήνοντας 1031 νέους αστεροειδείς.
Όλοι οι αστεροειδείς είναι υπολείμματα των πρώτων ημερών του Ηλιακού συστήματος, κυρίως πριν να σχηματιστούν οι πλανήτες. Είναι οι χρονικές κάψουλες της φύσης καθώς διατηρούν τις συνθήκες που είχαν όταν σχηματίστηκαν. Αυτός είναι ο λόγος που οι αστρονόμοι ενδιαφέρονται τόσο για αυτούς και ο λόγος που αναπτύξαμε διαστημικά σκάφη για να συλλέξουν δείγματα από αστεροειδείς όπως ο Bennu και ο Ryugu.
Μία λεπτομερής περιγραφή των μικρότερων σωμάτων στο Ηλιακό σύστημα θέτει όρια στα διαφορετικά σενάρια σχηματισμού του, κάτι που προσφέρει ακριβείς προβλέψεις του μεγέθους και της τροχιάς των αντικειμένων σε σχέση με το χρόνο. Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό ανθρώπινης και τεχνητής νοημοσύνης για να ελέγξουμε αυτά τα τεράστια ποσά δεδομένων, αλλάζει το παιχνίδι και θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνικές και σε μελλοντικές έρευνες.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.