Η Κίνα θα χτίσει ένα φράγμα με AI και 3D printing

Χωρίς ανθρώπους εργάτες
17 Μαΐου 2022 09:22
Η Κίνα θα χτίσει ένα φράγμα με AI και 3D printing

Οι μεγαλύτερες χρήσεις 3D printers σε κλίμακα μεγέθους που έχουμε δει έως τώρα είναι στην κατασκευή σπιτιών. Ωστόσο η Κίνα θέλει να χρησιμοποιήσει το 3D printing για να κατασκευάσει ένα τεράστιο φράγμα στο Θιβέτ, το οποίο θα παράγει 5 δισεκατομμύρια kWh ηλεκτρισμού το χρόνο.

Το project αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Υδροεπιστημών και Μηχανικής του Tshinghua University πριν 10 χρόνια και ο σχεδιασμός προέρχεται από τεχνητή νοημοσύνη και δεν προβλέπει τη συμμετοχή ανθρώπων εργατών.

Το ύψους 180 μέτρων φράγμα θα “εκτυπωθεί” σε επίπεδα με πολύ ακριβή και συστηματικό τρόπο, χρησιμοποιώντας μόνο ρομπότ. Ωστόσο το έδαφος και ο καιρός μπορεί να αποδειχθούν μεγάλη πρόκληση και θα υπάρχουν μηχανικοί στο εργοτάξιο για να αναλάβουν δράση σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα ρομπότ.

Οι μηχανικοί ισχυρίζονται πως θα καταφέρουν να κατασκευάσουν το φράγμα μέσα σε μόλις δύο χρόνια, ένας εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος για ένα έργο τέτοιου μεγέθους. Ρομπότ θα μεταφέρουν τα υλικά κατασκευής στην ακριβή τοποθεσία που χρειάζονται, εξαλείφοντας τον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους και έπειτα μη επανδρωμένες μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα για σχηματίσουν το φράγμα στρώμα-στρώμα. Αισθητήρες θα κρατούν ενημερωμένη την AI για την πρόοδο και τη σταθερότητα κάθε στρώματος, μέχρι να φτάσει τα 180 μέτρα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη 3D printed κατασκευή στον κόσμο.