Επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν 3D εκτύπωση «ανθρώπινου δέρματος» κάθε σχήματος

Το οποίο δεν έχει άκρες και μπορεί να σώσει ανθρώπους με εγκαύματα, κ.α.
04 Φεβρουαρίου 2023 18:54
Επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν 3D εκτύπωση «ανθρώπινου δέρματος» κάθε σχήματος

Μια ομάδα ερευνητών του Columbia University έκανε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη στον τομέα της βιοεκτύπωσης, επινοώντας μια μέθοδο για την παραγωγή δέρματος σε σχεδόν οποιοδήποτε τρισδιάστατο σχήμα, το οποίο μάλιστα μπορεί να μεταμοσχευθεί ως "βιολογικός ρουχισμός" χωρίς να έχει ορατές άκρες. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances και περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία δημιουργίας τρισδιάστατων δερματικών κατασκευών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία εγκαυμάτων, παίρνοντας οποιαδήποτε μορφή, από χέρια μέχρι…αυτιά!

Η διαδικασία ξεκινά με μια τρισδιάστατη σάρωση με λέιζερ της πληγείσας περιοχής του σώματος, η οποία στη συνέχεια παράγει ένα ψηφιακό μοντέλο. Αυτό το μοντέλο τροποποιείται με τη χρήση ενός CAD προγράμματος και έπειτα εκτυπώνεται η τελική τρισδιάστατη απεικόνιση. Το εκτυπωμένο δέρμα αποτελείται από ινοβλάστες του δέρματος, κολλαγόνο και κερατινοκύτταρα, τα οποία είναι ο πιο κοινός τύπος δερματικών κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα του ανθρώπινου δέρματος. Αυτό το στρώμα παρέχει προστασία από βλάβες, ενυδάτωση και κυτταρική ανάπτυξη.

Όπως μπορείτε να δείτε από τις εικόνες που συνοδεύουν το άρθρο, με τη νέα αυτή μέθοδο, οι επιστήμονες κατάφεραν να εκτυπώσουν ένα «γάντι δέρματος».

Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι το εν λόγω γάντι μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη των κυττάρων του πραγματικού δέρματος του χρήστη χρησιμοποιώντας ως βάση αυτά που προέρχονται από το «γάντι δέρματος». Σύμφωνα με τους ερευνητές, η όλη διαδικασία δημιουργίας των δερματικών κυττάρων, από τη σάρωση έως τη μεταμόσχευση, διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, η ίδια η χειρουργική επέμβαση είναι γρήγορη, καθώς διαρκεί μόνο περίπου 10 λεπτά.

Μέχρι τώρα όλα τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δοκιμές σε ανθρώπους για αυτή τη μέθοδο μεταμόσχευσης δέρματος δεν έχουν αρχίσει ακόμη και πιθανώς θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες πριν ξεκινήσουν. Όπως και να ‘χει, η ανακάλυψη αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου στον τομέα της βιοεκτύπωσης και έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης των εγκαυμάτων και άλλων δερματικών τραυματισμών.


Η έρευνα έχει τίτλο ‘Engineering edgeless human skin with enhanced biomechanical properties’ και μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.

Tags: