Ο μεγαλύτερος 3D εκτυπωτής του κόσμου χτίζει σπίτι σε 80 ώρες (ΒΙΝΤΕΟ)

Δε σταματούν στα σπίτια οι δυνατότητές του
26 Απριλίου 2024 09:32
Ο μεγαλύτερος 3D εκτυπωτής του κόσμου χτίζει σπίτι σε 80 ώρες (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Πανεπιστήμιο του Maine αποκάλυψε το μεγαλύτερο 3D εκτυπωτή του κόσμου. Το Factory of the Future 1.0 (FoF 1.0) όπως ονομάστηκε, μπορεί να εκτυπώσει αντικείμενα μεγέθους 30 μέτρων σε μήκος, 10 μέτρων σε πλάτος και 5.5 μέτρων σε ύψος, ενώ έχει τη δυνατότητα να εκτυπώνει 230 κιλά υλικού ανά ώρα.

Μπορεί να αλλάζει δυναμικά μεταξύ διαφορετικών τεχνικών εκτύπωσης για να προσαρμόζεται σε περίπλοκες εργασίες, κάτι που τον κάνει ιδανικό για κατασκευές και πέρα από σπίτια, όπως στρατιωτικά οχήματα και γέφυρες.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ανακυκλώσιμα, ενώ οι κατασκευές του είναι και αποδομήσιμες αν χρειαστεί.

Η περιοχή του Maine χρειάζεται περίπου 80.000 επιπλέον σπίτια μέχρι το 2030 και πολλά από αυτά απευθύνονται σε νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα από το μέσο όρο της περιοχής. Η προσπάθεια αυτή δημιουργεί έναν επιπλέον τρόπο παραγωγής ποιοτικής αλλά προσιτής στέγασης, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα κόστη και χρησιμοποιεί υπολείμματα ξύλου από τα εργοστάσια ξυλείας του Maine.

Μελλοντικά, το FoF 1.0 θα μπορεί να κατασκευάσει ολόκληρες γειτονιές, με χρόνο κατασκευής μιας μονοκατοικίας τις 80 ώρες.

Αν και ο καθένας θα σκεφτεί πως έτσι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των αστέγων που αποτελεί αγκάθι στην κοινωνία των ΗΠΑ, οι ερευνητές του Maine έλαβαν τη χρηματοδότησή τους από το Σώμα Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ. Οι επενδυτές πάντα θέλουν την επιστροφή της επένδυσής τους μέσω κέρδους και έτσι ο εκτυπωτής πιθανόν να χρησιμοποιηθεί πρώτα για να κατασκευάσει ελαφριά οχήματα, υποβρύχια και σκάφη. Η Γερουσιαστής Susan Collins χαρακτήρισε τον εκτυπωτή ως “ανεκτίμητο για την εθνική ασφάλεια”.

Tags: