Οι τρεις μεγαλύτεροι κατασκευαστές μνημών DRAM στον κόσμο, η Samsung, η SK Hynix και η Micron, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ομαδική αγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι τιμές των chips μνήμης συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμούς που προκαλούν έντονη ανησυχία σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και όχι μόνο. Η υπόθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου η αγορά πιέζεται από επίμονες ελλείψεις, με τη ζήτηση να ξεπερνά σταθερά την προσφορά, ιδιαίτερα λόγω της εκρηκτικής ανάπτυξης των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με την αγωγή, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι οι τρεις αυτές εταιρείες περιόρισαν επίτηδες και τεχνητά την προσφορά DRAM, δημιουργώντας εσκεμμένα συνθήκες έλλειψης που επέτρεψαν την περαιτέρω άνοδο των τιμών. Με αυτό τον τρόπο οδήγησαν επίτηδες τις τιμές στα ύψη για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Η υπόθεση, με αριθμό 3:26-cv-06345, έχει χαρακτηριστεί ως αντιμονοπωλιακή και κατατέθηκε στις 25 Ιουνίου του 2026 στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνιας. Την υπόθεση αναμένεται να χειριστεί η δικαστής Noel Wise.
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αγωγή ζητούν αποζημιώσεις, ισχυριζόμενοι ότι οι πρακτικές των Samsung, SK Hynix και Micron οδήγησαν σε αδικαιολόγητα υψηλότερο κόστος για όλα τα προϊόντα μνήμης. Μεταξύ των εναγόντων περιλαμβάνονται ιδιώτες αγοραστές, καθώς και μικρές επιχειρήσεις τεχνολογίας και επισκευής υπολογιστών, γεγονός που δείχνει ότι η πίεση των τιμών δεν περιορίζεται μόνο στους μεγάλους κατασκευαστές, αλλά φτάνει μέχρι την τελική αγορά.
Για την ιστορία, η υπόθεση ξυπνά μνήμες από το μακρινό παρελθόν της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Ειδικότερα, το 2005, η Samsung είχε αποδεχθεί την ενοχή της σε υπόθεση στησίματος των τιμών για chips μνήμης και συμφώνησε τότε να καταβάλει πρόστιμο 300 εκατομμυρίων δολαρίων στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για πρακτικές που αφορούσαν την περίοδο από τον Απρίλιο του 1999 έως τον Ιούνιο του 2002. Τότε, μεταξύ των εταιρειών που επηρεάστηκαν άμεσα ήταν μεγάλοι κατασκευαστές υπολογιστών όπως η Dell, η Compaq, η Hewlett-Packard, η Apple, η IBM και η Gateway.
Η σημερινή υπόθεση πάντως, δεν είναι απόλυτα ίδια με εκείνη της δεκαετίας του 2000. Σήμερα υπάρχει πραγματική πίεση στην παραγωγή, καθώς η ζήτηση για μνήμες υψηλών επιδόσεων για την κατασκευή data centers για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι επενδύουν ήδη σε νέες γραμμές παραγωγής, όμως η επέκταση της δυναμικότητας των εργοστασίων τους απαιτεί χρόνο και δεν μπορεί να καλύψει άμεσα την αγορά.

Must Read
Η Lenovo προειδοποιεί: Οι τιμές των RAM δεν πρόκειται να πέσουν «ποτέ»
Επίσημο το Galaxy A27 5G από την Samsung
Πότε θα πέσουν οι τιμές για τις Μνήμες RAM;- Πρώην επικεφαλής της Samsung δίνει απάντηση!