Εικόνα αποκαλύπτει τις εκπληκτικές δυνατότητες του James Webb Space Telescope

Είναι μόνο η αρχή
13 Μαΐου 2022 12:17
Εικόνα αποκαλύπτει τις εκπληκτικές δυνατότητες του James Webb Space Telescope

Και τα τέσσερα επιστημονικά όργανα του James Webb Space Telescope είναι πλέον “τέλεια ευθυγραμμισμένα” πριν την επίσημη έναρξη λειτουργίας του διαστημικού τηλεσκοπίου. Μάλιστα, για να αναδείξει τη διαφορά του JWST και τις βελτιώσεις που θα φέρει στις παρατηρήσεις, η NASA πρόσφερε μία εικόνα του ίδιου σημείου του γαλαξία που είχε καταγραφεί παλαιότερα με το Spitzer Space Telescope.

Εκεί που το Spitzer έβλεπε μία θολή εικόνα επτά περίπου άστρων στο Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου, το JWST στην ίδια περιοχή καταγράφει τα κοντινά άστρα με εξαιρετική λεπτομέρεια, μαζί με νέφη διαστρικών αερίων και εκατοντάδες άλλα άστρα και γαλαξίες στο background.

Μετά και την επιτυχημένη ευθυγράμμιση, το μόνο που απομένει είναι μία τελική βαθμονόμηση των οργάνων πριν ξεκινήσει να μελετά απόμακρα άστρα μέσα στο καλοκαίρι. Τον Ιούλιο αναμένονται οι πρώτες επίσημες εικόνες.

Να θυμίσουμε πως το JWST θα μπορεί να απεικονίσει αντικείμενα 100 φορές πιο σκοτεινά από αυτά που μπορούσε να δει το Hubble. Έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί το αχνό φως των πρώιμων άστρων του σύμπαντος, έως και 13.8 δισεκατομμυρίων ετών.