Η Toyota μπαίνει δειλά-δειλά στην αγορά των πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Τη στιγμή που ο ανταγωνισμός…πατάει γκάζι
12 Μαΐου 2022 10:08
Η Toyota μπαίνει δειλά-δειλά στην αγορά των πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Toyota ξεκινάει την κυκλοφορία του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού μοντέλου της, του SUV bZ4X. Η στρατηγική διάθεσης του οχήματος όμως αποκαλύπτει πόσο προσεκτικά μπαίνει στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων η εταιρία, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός έχει επιταχύνει σημαντικά.

Τα οχήματα είναι διαθέσιμα από σήμερα μόνο στην Ιαπωνία και μόνο προς ενοικίαση, μία αμφιλεγόμενη στρατηγική που σύμφωνα με την Toyota θα βοηθήσει στον καθησυχασμό των ανησυχιών των οδηγών για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την αξία της μεταπώλησης. Η ενοικίαση θα κοστίζει $39.000 για τα πρώτα 4 χρόνια και θα συμπεριλαμβάνει ασφάλεια, κόστη επισκευής και εγγύηση μπαταρίας. Η ακύρωσή της μέσα στους πρώτους 48 μήνες θα επιφέρει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Τα υβριδικά μοντέλα βενζίνης παραμένουν τα πιο δημοφιλή στην Ιαπωνία, με τα πλήρως ηλεκτρικά να αποτελούν μόλις το 1% όλων των πωλήσεων επιβατικών πέρυσι. Ωστόσο η αγορά επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς και ανταγωνιστές από το εξωτερικό όπως η Tesla εμφανίζονται συνεχώς στους δρόμους του Τόκιο. Πάνω από 8.000 ηλεκτρικά οχήματα πωλήθηκαν πέρυσι στην Ιαπωνία και το 60% αυτών ήταν Tesla.

Οτιδήποτε κάνει δυσκολότερη την απόκτηση ενός προϊόντος δεν είναι καλό. Είναι μία στρατηγική που δε μου αρέσει. Δείχνει ότι η Toyota θεωρεί την εγχώρια αγορά δεδομένη. – Christopher Richter, αναλυτής CLSA

Τα σχέδια της Toyota περιλαμβάνουν επένδυση $62 δισεκατομμυρίων για τα ηλεκτρικά οχήματά της μέχρι το 2030. Στόχος της είναι να νοικιάσει 5.000 bZ4X μέσα στο τρέχον οικονομικό έτος, όσα ηλεκτρικά οχήματα δηλαδή πούλησε η Tesla στην Ιαπωνία πέρυσι.

Οι πωλήσεις του bZ4X σε άλλες αγορές αναμένονται αργότερα μέσα στη χρονιά και οι προπαραγγελίες έχουν ξεκινήσει σε μερικές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η Toyota δεν έχει αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει τις πωλήσεις στην Ιαπωνία.

Η εταιρία ήταν η πρώτη που εισήγαγε τα υβριδικά οχήματα πριν δύο δεκαετίες και έχει μεγάλα σχέδια για τα υβριδικά οχήματα αλλά και τα οχήματα υδρογόνου, παρόλο που επενδύει και στα ηλεκτρικά.