Καινοτομία της Toyota αλλάζει τα δεδομένα στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων

Το καρφί στο φέρετρο των βενζινοκίνητων
11 Ιουλίου 2023 09:53
Καινοτομία της Toyota αλλάζει τα δεδομένα στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων

Μία νέα τεχνολογική καινοτομία της Toyota χαρακτηρίζεται ως η πτώση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και μπορεί να έρθει στην αγορά έως το 2027. Η ιαπωνική εταιρία σημείωσε σημαντική πρόοδο στον τομέα των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αυξάνοντας σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Οι εξελίξεις αφορούν δύο τομείς. Η πρώτη είναι για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, υποσχόμενη πολύ μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης και μειωμένους χρόνους φόρτισης. Τα σημερινά ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν όριο αυτονομίας περίπου στα 530 χιλιόμετρα, ενώ η αναβαθμισμένη μπαταρία της Toyota μπορεί να υποστηρίξει αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων με μία μόνο φόρτιση.

Η δεύτερη εξέλιξη αφορά τις solid-state μπαταρίες, οι οποίες πλέον μπορούν να προσφέρουν 1.200 χιλιόμετρα αυτονομίας με μία φόρτιση, δίνοντάς τους τη δυναμική να εισέλθουν στην αγορά το 2027. Επιπλέον, η Toyota σκοπεύει να βελτιώσει την παραγωγική διαδικασία κάνοντάς την αυτοματοποιημένη, μειώνοντας κατακόρυφα τις τιμές αυτών των οχημάτων.

Οι solid-state μπαταρίες χρησιμοποιούν λεπτές φέτες στερεών ηλεκτρολυτών που μεταφέρουν τα ιόντα λιθίου μεταξύ των ηλεκτροδίων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως βηματοδότες και smartwatches, ενώ η έλευσή τους στα ηλεκτρικά οχήματα θεωρείται επανάσταση. Περιέχουν περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τις τυπικές μπαταρίες ιόντων λιθίου, προσφέροντας τις επιδόσεις των ηλεκτρικών οχημάτων αλλά με διπλάσια αυτονομία.