Το σεληνιακό rover της Toyota θα έχει αναγεννητικές κυψέλες καυσίμου

Οι τελευταίες εξελίξεις
22 Ιουλίου 2023 11:11
Το σεληνιακό rover της Toyota θα έχει αναγεννητικές κυψέλες καυσίμου

Η Toyota σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αναγεννητικές κυψέλες καυσίμου στο επανδρωμένο σεληνιακό rover το οποίο κατασκευάζει σε συνεργασία με την ιαπωνική υπηρεσία διαστήματος JAXA. Το Lunar Cruiser όπως ονομάζεται, είναι μέρος του προγράμματος Artemis της NASA για αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη και αναμένεται να φτάσει εκεί το 2029.

Για να διεξάγουμε μακροπρόθεσμη και σταθερή έρευνα στην επιφάνεια της Σελήνης, σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα αντικείμενα για μεγάλη χρονική περίοδο. – Ken Yamashita, επικεφαλής προγραμμάτων σεληνιακής εξερεύνησης στην Toyota

Ένα όχημα με κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρικό κινητήρα όπως κάνει ένα ηλεκτρικό όχημα, αλλά η ενέργεια προέρχεται από μία κυψέλη καυσίμου όπου το υδρογόνο διαχωρίζεται από έναν καταλύτη για να παράγει ηλεκτρισμό.

Η τεχνολογία της Toyota θα χρησιμοποιήσει την ηλιακή ενέργεια και νερό για να παράγει υδρογόνο και οξυγόνο μέσω ηλεκτρόλυσης κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ οι κυψέλες καυσίμου θα παρέχουν ηλεκτρισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μία σεληνιακή νύχτα διαρκεί περίπου 14 γήινες μέρες, οπότε η συγκεκριμένη τεχνολογία θα βοηθήσει το rover να κινηθεί για πολλές μέρες, ακόμα και στο σκοτάδι ή σε εξαιρετικά κρύες συνθήκες.

Το Lunar Cruiser αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο του επόμενου έτους. Θα μπορεί να μεταφέρει δύο αστροναύτες για 42 μέρες το έτος και να παραμείνει λειτουργικό για 10 χρόνια.

Η ιδέα μας είναι να συνεχίσουμε με το σεληνιακό rover και πέρα από αυτά τα δέκα χρόνια αν υπάρχει μία εταιρία ή μία συμφωνία που μπορεί να προσφέρει το νερό που χρειάζεται για αυτό.

Η Toyota παραδέχεται πως το καθαρό νερό θα πρέπει αρχικά να σταλεί στη Σελήνη μαζί με το rover. Δεν αναμένει να μπορέσει να παράγει νερό κατάλληλο για τις κυψέλες καυσίμου από τον πάγο της Σελήνης ή να το εξάγει η ίδια και μάλλον θα βασιστεί σε άλλες εταιρίες για αυτό.