ΦΗΜΗ: Οι RDNA 3 κάρτες γραφικών της AMD θα έχουν διπλάσιους πυρήνες

Σε σχέση με την τρέχουσα RX 6000 σειρά
04 Μαΐου 2022 19:02
ΦΗΜΗ: Οι RDNA 3 κάρτες γραφικών της AMD θα έχουν διπλάσιους πυρήνες

Το παζλ των next-gen καρτών γραφικών συμπληρώνεται τώρα μια νέα φήμη για τα RX 7000 μοντέλα της AMD που θα φέρουν στο προσκήνιο την ολοκαίνουργια RDNA 3 αρχιτεκτονική. Συγκεκριμένα, αν εμπιστευτούμε τα νέα δεδομένα που έφερε στα φώτα της δημοσιότητας ο δημοφιλής leaker @Greymon55, οι επόμενης γενιάς κάρτες γραφικών της εταιρίας θα κάνουν ένα τεράστιο άλμα απόδοσης σε σύγκριση με την τρέχουσα RX 6000 σειρά, διπλασιάζοντας των αριθμό των πυρήνων.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, φημολογείται πως το Navi 31 chip της AMD, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο της σειράς, θα έρχεται με τον πραγματικά εντυπωσιακό αριθμό των 12,288 streaming processors, οι οποίοι θα φιλοξενούνται από 48 WGPs (workgroup processors). Συνεχίζοντας, το mid range chip της νέας σειράς φημολογείται πως θα είναι εξοπλισμένο με 32 WGPs και 8192 streaming processors, ενώ η εισαγωγικού επιπέδου πρόταση της εταιρίας θα φέρει 16WGPs με 4096 streaming processors.

Μόνα τους τα νούμερα αυτά μπορεί να μη λένε πολλά, αλλά το άλμα γίνεται αντιληπτό αν γίνει η σύγκριση με τα αντίστοιχα μοντέλα της RDNA 2 αρχιτεκτονικής. Για παράδειγμα, το Navi 21 chip της AMD Radeon RX 6900 XT έφτανε το μέγιστο των 5120 streaming processors, το Navi 22 της AMD Radeon RX 6700 XT άγγιζε τους 2560 πυρήνες, ενώ το Navi 23 της AMD Radeon RX 6600 XT τους 2048.

Φυσικά, όλες οι παραπάνω πληροφορίες παραμένουν απλά φήμες, αλλά αν ισχύουν, η AMD φαίνεται πως κάνει κάτι αντίστοιχο με την Ampere αρχιτεκτονικής της Nvidia, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των SPs που υπάρχουν σε κάθε WGP.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως οι νέες κάρτες γραφικών της εταιρίας αναμένεται να αξιοποιούν και προηγμένες τεχνολογίες όπως η infinity cache, καθώς και γρηγορότερες μνήμες, όποτε το πιθανότερο είναι πως το άλμα απόδοσης που θα ακολουθήσει θα είναι πραγματικά μεγάλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρονιά που διανύουμε επιφυλάσσει μερικές ενδιαφέρουσες εξελίξεις για τους hardware enthusiasts. Για την ιστορία, η 13η γενιά επεξεργαστών της Intel είναι προγραμματισμένο να κάνει το ντεμπούτο της στο δεύτερο μισό του 2022. Τότε καταφθάνουν και οι Zen 4 CPUs της AMD, οι οποίοι επίσης αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τον πήχη της συχνότητας, ενδεχομένως ακόμη και στα 5GHz για όλους τους πυρήνες. Όσον αφορά τις κάρτες γραφικών και εκεί θα έχουμε πληθώρα από νέα μοντέλα, αφού πέρα από τις Radeon RX 7000 της AMD, φέτος αναμένεται να διατεθούν και οι RTX 4000 της Nvidia.