Ναι, καλά είδατε. Δελφίνια έχουν στο στόμα τους ένα ανακόντα

Η εικόνα που εξέπληξε τους επιστήμονες
04 Μαΐου 2022 11:12
Ναι, καλά είδατε. Δελφίνια έχουν στο στόμα τους ένα ανακόντα

Οι θεάσεις των ποταμίσιων δελφινιών της Βολιβίας είναι ένα σπάνιο θέαμα, καθώς δεν εμφανίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην επιφάνεια και τα νερά είναι συνήθως θολά. Καταλαβαίνετε λοιπόν την έκπληξη των επιστημόνων όταν είδαν μία ομάδα τουλάχιστον έξι δελφινιών να “παίζουν” στην επιφάνεια έχοντας στο στόμα τους ένα ανακόντα τους είδους Beni, μήκους τουλάχιστον δύο μέτρων.

Η φωτογραφία καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2021 στον ποταμό Tijamuchi της Βολιβίας και αρχικά μπέρδεψε τους ερευνητές. Μόνο όταν τη μελέτησαν καλύτερα κατάλαβαν τη συμπεριφορά των δελφινιών.

Αφού είδαμε τις πρώτες φωτογραφίες, καταλάβαμε πως τα δελφίνια αλληλεπιδρούσαν με ένα φίδι και ήταν δύσκολο να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ομάδας τους, ήταν τουλάχιστον έξι. Έγινε σύντομα ξεκάθαρο πως έπαιζαν με το φίδι και δεν προσπαθούσαν να το φάνε.

Τα δελφίνια κολυμπούσαν συγχρονισμένα σε μία απόσταση 80 μέτρων και αλληλεπιδρούσαν με το ανακόντα με διάφορους τρόπους για επτά λεπτά. Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό πως πρόκειται για μία συμπεριφορά εκπαίδευσης των νεότερων δελφινιών σχετικά με τα φίδια και όχι τόσο για παιχνίδι. Άλλη μία πιθανότητα είναι πως το παιχνίδι τους ήταν σεξουαλικής φύσης.

Έπειτα προσέξαμε στις φωτογραφίες πως τα ενήλικα δελφίνια ήταν σεξουαλικά διεγερμένα όσο αλληλεπιδρούσαν με το ανακόντα. Υπήρχαν και νεαρά δελφίνια και φάνηκε πως τα ενήλικα τους έδειχναν το φίδι.

Το ανακόντα δεν αντιδρούσε κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης και παρέμεινε στο βυθό για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνοντας τους ερευνητές να πιστεύουν πως μάλλον ήταν νεκρό προς το τέλος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Ecology.

Tags: